Hírek

2008.10.19. 06:21

Aki a színészek határidőnaplóját vezeti

„Színházi embernek lenni életforma” – mondja Márton Éva művészeti titkár. Aki belekerül ebbe a világba, annak férjtől, gyerekektől függetlenül a teátrum lesz a magánélete. Szerencse, ha ezt egy jó társ elviseli. Márton Évát kegyelte a sors: férje mindig mindenben segítette.

Rados Virág

Márton Évát tizenöt évi szolgálat után a Szolnoki Szigligeti Színházból magával csábította a fővárosba Schwajda György: hadd csináljon az ő segítségével művész színházat. A szaktudása megvolt: másfél évtizede tartotta Szolnokon a hátsó frontot, tekerte a verklit szeretettel, színművészekkel egyeztetett, havi műsorrendet állított össze, s ha kellett, tárgyalt az igazgatóval. Több mint húsz évig dolgozott Schwajdának, akit aztán visszahívtak Szolnokra. Márton Éva öt esztendőn át ingázott a családja és a Szigligeti Színház között. A Nemzeti Színházba is követte Schwajdát, s amikor nyitás után felállt a székéből, neki szintén nem volt maradása. „A politikai harcokkal nincs mit kezdeni” – jegyzi meg az asszony.

Nemrégiben Alföldi Róbert kérte föl, dolgozzon neki az új Nemzetiben. Márton Éva ismeri a gyakori nézői igényt a klasszikus díszletekre, jelmezekre, a hagyományos előadásra. Alföldi rendezései nem ilyenek – a művészi titkár mégis mindenkinek ajánlja őket. Talán Schwajda mellett szokott hozzá, de szereti a bohém megoldásokat, a szokatlan, meghökkentő dolgokat a színpadon. Márpedig ennek az új direktor köztudottan a nagymestere. Ami pedig a különleges históriákat illeti, Márton Éva megélt néhány kalandot. Hogy a szereplők időnként elfelejtik az előadást? „Minden színésznek ez a rémálma, és egyszer valamennyiükkel meg is történik – nevet Éva. – Ezért akad, aki velem írattatja be naptárába a havi időpontokat félelmében.”

Rados Virág -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva