Hírek

2008.10.13. 05:13

Barátomnak van Kafetéria-kerete, nekem miért nem adnak?

Egy olvasónk meglepődött, hogy barátja a fizetésén felül évi több százezer forint értékben választható juttatásokat kap munkahelyén. Mi a Kafetéria?

R. V.

Lám, sokan még most sincsenek tisztában vele, mi a Kafetéria, így ismét bemutatjuk a rendszert.

Újkeletű szemlélet, hogy a munkáltató a munkavállaló számos igényét a munkabéren kívüli juttatások rendszerével elégíti ki. A lényeg, hogy a munkabérből csak a közvetlen megélhetési költségeket kelljen fedezni.
A fizetés nem arra való, és nem is elég arra, hogy abból üdüljön, az egészségére fordítson, sportoljon vagy lakást újítson fel a dolgozó. Ezért alkották meg a Kafetéria-keretet, ami egyfajta kompenzációs csomag a munkabér mellé. Egyszerűbben megfogalmazva: lehet, hogy valakinek egy bizonyos összeg csak a havi fizetése, de ezen felül (a munkabérének megfelelő arányban) igénybe vehet juttatásokat. Így már sokkal elégedettebb lesz.

A keretként meghatározott pénzösszeget szétosztva szánhatja tehát ezt a juttatást a dolgozó egészségpénztári szolgáltatásokra, igénybe veheti lakás célú támogatásként, költheti üdülésre (üdülési csekk formájában), kultúrára (kultúrajegy-utalványok), otthoni internetre, utazási kompenzációra (MÁV-, BKV-bérlet), étkezési jegyre stb. A munkáltató döntésétől függ, mi kerül a Kafetéria-csomagba. Van, ahol az étkezési utalvány a része, máshol ez külön juttatás, és vannak helyek, ahol ez nincs. Sőt van, hogy a munkavállaló készpénzben is kérheti a béren kívüli juttatást. Csak azután adóznia kell.

A nem pénzben adott Kafetéria-juttatásnak ugyanis fontos eleme az adómentesség. Így megéri a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt. Sajnos a Kafetéria nem kötelező, csak adható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva