Hírek

2008.10.14. 17:30

Brüsszel nem engedi el a kisvállalkozók kezét

Folytatódott kedden a vita az EU készülő kisvállalkozói törvénycsomagjáról. Herczog Edit, európai parlamenti képviselő szerint többek közt a nyereség visszaforgatásával lehetne biztosítani a vállalkozások fenntarthatóságát.

Hampl Márta

„A jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon fontos, hogy a családok millióinak megélhetést biztosító kisvállalkozói szektor megkapja a politika támogatását” – mondta vitaindító előadásában kedden Herczog Edit európai parlamenti képviselő, a kis- és közepes vállalkozások helyzetét megvitató kerekasztal-beszélgetésen az Európai Parlamentben.

A válság miatt drágul a vállalkozások finanszírozása és nincs fogyasztásbővülés: ez a jelenség a magyar vállalkozások helyzetére is kihat. Így a legfőbb cél az, hogy a GDP felét adó, illetve a magyarországi munkavállalók hetven százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen a folyamatokból. Az Unió ezért saját forrásaiból hitelgaranciát biztosít a kis- és közepes vállalkozások  számára a kereskedelmi bankokon keresztül.

„Egy szigorúbb kritériumrendszer felállítására van szükség, mely segítségével mérhetővé válnak az elért eredmények, és ezáltal szigorodik a források elosztása is. Nemcsak a vállalkozások elindításához, hanem a már meglévők fenntartásához is az intézkedések szorosabb betartására van szükség: ösztönözni kell a keletkező nyereség visszaforgatását a vállalkozásokba, így is biztosítva a fenntarthatóságot” – tette hozzá a képviselő.

Magyarországon a Magyar Fejlesztési Bank a Vállalkozásfinanszírozási Zrt-vel együttműködésben refinanszírozási hitelkeretet nyit a kereskedelmi bankok felé 50 milliárd forint értékben. A kedvezményes hitelek 10-100 millió forint közötti összegben igényelhetők, a hitelkamatok elszállásának megakadályozására pedig kamatplafont vezetnek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva