Hírek

2008.10.02. 06:46

Devizába menekül a magyar

Rég nem látott intenzitással helyezték át megtakarításaikat a magyarok forintból devizába a második negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán ismertetett statisztikáiból. A számok tanúsága szerint csaknem 150 milliárd forint értékben váltottak honfitársaink eurót, svájci frankot, dollárt, fontot, és helyezték el a megvásárolt devizát bankszámlájukon.

M. S.

A roham oka nyilvánvaló: április–május–júniusban a forint rendkívül erőteljesen, fizetőeszköztől függően akár 10–15 százalékkal erősödött. Így a magyarok úgy vélték: most kell beszerezni a jövőbeli külföldi utazásokhoz, bevásárláshoz szükséges devizát.

Nem mindenki döntött azonban jól, sokan túl korán váltották át a forintjukat, később ugyanis még olcsóbban juthattak volna hozzá a kiszemelt devizához – olvasható ki az adatokból. Ők a magyar nemzeti fizetőeszköz további erősödését már veszteségként voltak kénytelenek elkönyvelni. És hogy nem kevés emberről, illetve pénzről van szó, mutatja, hogy a jegybanki statisztikák szerint a túl korán váltók összes vesztesége csaknem elérte a kilencvenmilliárd forintot az említett három hónapban.

Egyértelműen jól jött viszont a forinterősödés a devizahiteleseknek. Az ő adósságuk ugyanis bár devizában áll fent, a bank a hitelt forintban tartja számon, és a törlesztést is a magyar fizetőeszközben kell teljesíteni. Vagyis minél erősebb a forint, annál kisebb az adósság és a havi törlesztőrészlet. Nos, a devizahitelesek nyeresége egészen elképesztő összeget ért el a második negyedévben: adósságuk magyar fizetőeszközben számolt értéke nem kevesebb, mint 530 milliárd forinttal (!) csökkent.

Rosszul jártak ugyanakkor azok, akik részvényt, állampapírt vagy ezeket a pénzügyi eszközöket tartalmazó befektetési jegyet birtokolnak. A nemzetközi pénzügyi válság egyik hatásaként ugyanis az említett értékpapírok érezhető értékvesztést szenvedtek el a második negyedévben. A veszteség teljes összege a részvények esetében mintegy ötvenmilliárd, az állampapírok esetében másfél milliárd, a befektetési jegyeknél pedig szintén mintegy ötvenmilliárd forint volt. Sokat buktak azok is, akiknek befektetési életbiztosításuk vagy nyugdíjalapjuk van; előbbiek vagyona mintegy húszmilliárd, utóbbiaké bő kilencvenmilliárd forinttal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva