Hírek

2008.10.10. 19:24

Elfogyott az MDF frakciója

Vége a parlamenti MDF-frakciónak: Vas János kilépett. A fórum korábban kizárta Almássy Kornélt, ami után csak tízen maradtak a csoportban. A mostani kilépéssel kilencre csökkent a létszám, vagyis jogilag megszűnt a frakció.

Ambrus Vilmos

Az országgyűlés házszabálya kimondja: ha egy frakció létszáma tíz fő alá csökken, a képviselőcsoport megszűnik. Ez történt most az MDF-fel. Az ellenzéki párt 11 tagú képviselőcsoportjából előbb kizárták a tisztújításon Dávid Ibolyával szemben induló, majd visszalépő Almássy Kornélt, majd pénteken Vas János, egy olyan képviselő jelentette be kilépését, akit az MDF-fel választási szövetséget kötött Tisztelet Társasága delegált a frakcióba.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Vas képviselő döntött: kilép a frakcióból, és a jövőben függetlenként ül tovább az országgyűlésben. FOTÓ: MTI
[/caption]A társaság ügyvezetője, Schmuck Andor előzőleg bejelentette: a továbbiakban nem működnek együtt a demokrata fórummal, ezért Vas Jánost is felszólították, hagyja ott az MDF-eseket. A képviselő döntött: kilép a frakcióból, és a jövőben függetlenként ül tovább az országgyűlésben. (Vas egyébként tévedésből rányitott az országházban Orbán Viktorra és a grúz védelmi miniszterre, akik az egyik alelnöki helyiségben tárgyaltak éppen. A képviselő a frakcióból való kilépéséről szóló levelét adta volna oda a parlament illetékesének, amikor rossz ajtón ment be.) Az MDF képviselői tehát kilencen maradtak, a párt frakciója a parlamenti szabályok értelmében így megszűnt.

Mi lehet most a demokrata fórum érdeke?

Az MDF a frakció megszűnésével nem jogosult törvényjavaslatok előterjesztésére, napirend előtti felszólalásokra és házbizottsági munkára – mondta érdeklődésünkre Kiszelly Zoltán politológus. A párt parlamenti frakció nélkül nem tud jól működni, valószínűleg az MDF-es fővárosi képviselők és a polgármesterek szerepe értékelődhet fel. Kiszelly szerint a frakció megszűnésével függetlenné váló MDF-es képviselők érdeke, hogy minél tovább megmaradjon a jelenlegi országgyűlés.

A történtek kapcsán Dávid Ibolya pártelnök közölte: megdöbbenéssel és sajnálattal veszik tudomásul Vas János kilépését. Az MDF elnöke szerint pártja ellenfelei azok a milliárdos „üzletemberek”, akik azt gondolják, hogy a magyar demokrácia pusztán a saját „üzletük”. Az ellenzéki párt azonban nem fél, és nem adja fel a korrupció elleni küzdelmet – legalábbis ezt ígéri közleményében Dávid Ibolya. Az MDF egyébként nyomban tett arra kísérletet, hogy megtartsa frakcióját, vagyis parlamenti létszámát visszatornázza tízre. Megkerestek egy független, korábban fideszes képviselőt, Tóth Ferencet, lépjen be a demokrata fórum képviselői közé, ő azonban elutasította az ajánlatot. Van egy másik, egykor fideszes, most független képviselő is: Lengyel Zoltán, de őt eddig nem kereste az MDF, és mint mondta, nem is csatlakozna hozzájuk.
 
Az MDF sokat veszít anyagilag, ha nincs az országgyűlésben frakciója. Mint ellenzéki képviselőcsoport eddig 25 képviselő utáni alapdíjat és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapta. A képviselői alapdíj 231 900 forint, vagyis a támogatási összeg több mint 6 millió forint. A frakciónak a parlamentben és a képviselői irodaházban is vannak irodái, amelyeket valószínűleg szintén nem tarthat meg megszűnése esetén, ráadásul ez esetben a parlamenti bizottsági helyeket is újra kell osztani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva