Hírek

2008.10.31. 06:50

Elstartolt a biztosító-vadászat

Indulhat a lázas kötelező-számítás, a biztosító társaságok csütörtökön hozták nyilvánosságra a jövő évben érvényes tarifáikat. Rosszul járnak a fiatal autósok: jövőre ők fizethetnek a legtöbbet autójuk kötelezően előírt biztonságáért.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Érdemes körültekintően biztosítást választani, nehogy hoppon maradjunk egy koccanás után - fotó: AS
[/caption]Minden eddiginél több, összesen 15 társaság tette közzé csütörtökön a jövő évben érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifákat. Az előző évek csökkenő átlagárai helyett azonban idén kettészakadt a biztosítási piac. Több biztosítónál ugyanis jelentős, harminc százalék feletti árzuhanással is lehet számolni, mások viszont jócskán – vagy legalább az infláció mértékének megfelelően – emeltek az elmúlt évi tarifákon – derül ki a biztositas.hu legfrissebb közleményéből.

[caption id="" align="alignleft" width="470"] A grafika teljes méretéért kattintson ide!
[/caption]Idén a fiatalabb vezetők járhatnak a legrosszabbul: kötelező biztosítási díjuk területtől függetlenül, nem egy társaság esetében drasztikusan megemelkedett az elmúlt évekhez képest. „Ebben az évben jellemzően a középkorú, tehát harminc éven felüli gépjármű-tulajdonosok állnak a biztosító társaságok célkeresztjében, így ők alacsonyabb díjakra számíthatnak fiatal társaikkal szemben” – vázolta a helyzetet Bravik Attila, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója.

Vannak azonban ettől eltérő gyakorlatok is. A piac egyik új szereplője, a Wabard elsősorban a 25 év feletti autósokat bombázza a kedvezőbbnél kedvezőbb tarifákkal, a kockázatosnak számító fiatalabb korosztályt viszont olykor drasztikusan magas díjakkal sújtja. De ugyanígy „hátrányosabb helyzetből indul” a fiatal autós az Aegon, az Uniqua és a Wabard esetében is. Nemcsak az életkor, hanem az évfordulós díjak esetében is tovább nyílik a biztosítási díjak ollója. Ennek többek között az az oka, hogy a várakozásoktól eltérően növekedtek a különböző kampánykedvezmények, egyes biztosítók esetében elérve akár a harminc százalékot is.

Jelentősen bővült például a gyermekkedvezmények szerepe: az AEGON például már egy gyerek után is negyven százalékos kedvezményt biztosít, míg más biztosítótársaságnál csak több gyermek után érhető el a 10-25 százalék mínusz. A kiélezett piaci versenyben a biztosító társaságok néha egészen különös ajánlatokkal próbálják meg magukhoz édesgetni a választás előtt álló ügyfeleket. Ilyen például a Generali BKV-bérlet kedvezménye – miszerint alacsonyabb díjat kell fizetnie annak, aki kevesebbszer ül volán mögé – a K&H pedig az elmúlt évben többször is vért adókat jutalmazza meg a kedvezőbb tarifákkal.

Azoknak sincs oka azonban feladni a kedvezmény-hajszát, akik esetleg egyik kategóriába sem esnek bele. „Akár 5-30 százalékkal olcsóbban jöhetünk ki ugyanis akkor, ha a világhálón kötjük meg kötelező biztosításunkat” – mondta lapunknak Anka Márton, a Kontakt-Humán Biztosítási Alkusz Kft. szakértője. Az online megoldás ráadásul amellett, hogy olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb is a személyes utánajárásnál. A statisztikák szerint ez egyre több autósnak tűnik fel: az elmúlt évben már 250 ezer gépjármű tulajdonos használta ki a világháló nyújtotta lehetőségeket. Ezért mielőtt elköteleznénk magunkat egy biztosítás mellett, érdemes néhány internetes díjkalkulátor – például www.biztositas.hu vagy a www.netrisk.hu – segítségét kérni.

Kapkodni azonban felesleges, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan az autósóknak innentől kezdve egy hónapjuk lesz a döntésre. Fontos tudnivaló azonban, hogy az érvényes szerződés felbontását írásban, legkésőbb 2008. december 1-jéig kell eljuttatni a mostani biztosító társasághoz. Az új biztosítás megkötésére pedig december 31-én éjfélig lesz lehetőségük a gépjármű-tulajdonosoknak.

Többen gondolkodnak idén a váltáson

Az elmúlt évhez képest 20 százalékkal növekedhet azoknak az aránya, akik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat a mostanitól eltérő biztosítónál szeretnék megkötni – áll a GfK felmérésében. Sőt, idén a lehetőségeket alaposabban feltérképezők körében is alapvető változás figyelhető meg. Ebben az évben ugyanis az idősebb korosztály, a hölgyek, valamint az alacsonyabb végzettségűek mondták azt magukról, hogy döntés előtt részletesen megvizsgálják majd a kötelező biztosításukkal kapcsolatos lehetőségeket.

<!-- Elstartolt a biztosító-vadászat ÁRVERSENY – Nagy a különbség a társaságok ajánlatai között Indulhat a lázas kötelező-számítás, a biztosító társaságok csütörtökön hozták nyilvánosságra a jövő évben érvényes tarifáikat. Rosszul járnak a fiatal autósok: jövőre ők fizethetnek a legtöbbet autójuk kötelezően előírt biztonságáért. Hampl Márta Többen gondolkodnak idén a váltáson Az elmúlt évhez képest 20 százalékkal növekedhet azoknak az aránya, akik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat a mostanitól eltérő biztosítónál szeretnék megkötni – áll a GfK felmérésében. Sőt, idén a lehetőségeket alaposabban feltérképezők körében is alapvető változás figyelhető meg. Ebben az évben ugyanis az idősebb korosztály, a hölgyek, valamint az alacsonyabb végzettségűek mondták azt magukról, hogy döntés előtt részletesen megvizsgálják majd a kötelező biztosításukkal kapcsolatos lehetőségeket. Érdemes körültekintően biztosítást választani, nehogy hoppon maradjunk egy koccanás után - fotó: AS Baleset Baleset A grafika teljes méretéért kattintson ide! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva