Hírek

2008.10.12. 07:33

Erre a lóra figyel az egész világ

Mikóczy Zoltán, Overdose gazdája már örül, hogy nem az Oszama bin Laden nevet adta angol telivérének, amely időközben a magyar lósport új csillaga lett.

Fábos Erika

– Az Overdose kábítószer-túladagolást jelent. Miért éppen így hívják a lovat?
– Egy versenylovat nem lehet csak úgy elnevezni. Ennek a lónak az anyját úgy hívják, Our Poppet. A szabályok szerint tehát O betűvel kezdődő nevet kellett adni, de olyat, amilyet az elmúlt húsz évben nem viselt versenyló. A család összedugta a fejét, és ötleteltünk. Felmerült, hogy legyen Obsession, Oriental Express végül a kisebbik lányom, Lilla kitalálta az Overdose nevet. Nekem tetszett a legkevésbé.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A világ leghíresebb hároméves lovát tulajdonosa, Mikóczy Zoltán Dózinak becézi. Annak idején ezért az angol telivérért adta a legkevesebb pénzt. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]– Mit szeretett volna?
– Inkább meg sem mondom. Oszama bin Ladennek szerettem volna elnevezni. Ha belegondolok, a hideg is kiráz. Képzelje, ha a világ legrangosabb versenyein ezzel a névvel futott volna a ló! Persze akkor, amikor a nevet választottuk, még senki sem gondolta, hogy ez a ló eljut idáig.

– Nem bízott benne?
– Biztosan jobban hangzana, ha azt mondanám, hogy megláttam benne valamit, de nem. Az angliai newmarketi árverésen csak azért licitáltam, mert sajnáltam volna, ha egy ilyen szép telivér túl olcsón kel el. Enyém volt az első licit háromezer eurónál, és nem is próbálkozott más, így enyém lett a ló.

– Mikor derült ki, hogy Overdose csodaló lehet?
– Már a tréningezés során felfigyelt erre Ribánszki Sándor, a tréner. A figyelmet azonban akkor vonta magára, amikor az első versenyét pályacsúccsal nyerte meg, és 18 lóhosszal verte a mezőnyt. Ez körülbelül akkora dolog, mintha valaki felhúzna egy tornacipőt, és az első versenyen megverné Carl Lewist.

– A múlt hét végi párizsi verseny miért volt fontos?
– Ez a Prix de l’Abbaye de Longchamp nevű, 1000 méteres sprint, amelyen mindig a világ húsz leggyorsabb lovát indítják. Ez egy Group 1-es verseny, amely a lóversenyzés világában annyi – hogy megint egy közérthető példát mondjak –, mint a Bajnokok Ligája az európai fociban.

– Ezért lett volna fontos a győzelem?
– Overdose 52,2 másodperces pályacsúccsal nyert. Az, ami a versenyen történt, botrány. Úgy intették le a futamot, hogy azt a mezőny fele nem érzékelte. A sportszerűség miatt fújták le a versenyt, mert az egyik ló startgépe beragadt. De miféle sportszerűség az, hogy az a ló le sem futotta a távot, a többi meg kifutotta magát, és három óra múlva újra rajthoz kellett állítani őket?!

– Dühében döntött úgy, hogy Overdose nem fut újra?
– Nem voltam dühös. Csalódott voltam. De nem ezért nem engedtem. Megbeszéltük a trénerrel, és egyhangúlag így döntöttünk. Overdose kifutotta magát, és most valóban erre a lóra figyel az egész világ. Nem lett volna szabad ilyen fizikai állapotban újra elindítani, és megkockáztatni, hogy elveszíti veretlenségét.

– Ezen a párizsi versenyen mennyit lehetett volna nyerni?
– 143 ezer eurót, több mint 35 millió forintot.

– Akkor a lóverseny jó üzlet.
– Társaságunkban az a mondás járja, hogy lovakból akkor lehet milliomos az ember, ha előtte milliárdos volt. Én 1993-ban szálltam be a lóversenyzésbe, és az elmúlt három évben nem veszítettem, de előtte sokat.

– Sokba kerül egy Overdose szintű ló tartása?
– A költségek tekintetében nincs nagy különbség, hogy egy első vagy egy ötödosztályú lóról beszélünk. Egy versenyló havi szállásolása, etetése, tréningezése úgy 100-120 ezer forintba kerül. A nagyobb költség a versenyek nevezési díjai és az utazás. Nem véletlen, hogy a fejlettebb országokban ez társadalmi presztízs, és nem befektetés.

Mikóczy Zoltán névjegye

1962-ben született a felső-csallóközi Kispakán.

Pozsonyban végzett gépészmérnökként.

A nyolcvanas évek végén kezdett acéltermékek kereskedelmével foglalkozni.

1990-ben Dunaszerdahelyen barátaival alapított vállalkozásokat. A Nová Hu cég vezetői a magyarországi terepet és a nyelvet ismerő szakembert kerestek budapesti leányvállalatuk élére. Így került Budapestre.

2006-tól a Steel Center Hungary társtulajdonosaként dolgozik, Nagyváradon is acélipari vállalkozást alapított.

Nős, két lánya van.

– Overdose a leghíresebb lova, a többiről alig tudunk. Sok másik van még?
– Két lóval kezdtem, most huszonegy van. Tizennégy Magyarországon, hét Szlovákiában, és úgy gondolom, ha figyelembe vesszük a jelenlegi gazdasági körülményeket, akkor ez már túl van az egészséges kockázatvállaláson.

– Az, hogy egy ló csodaló vagy sem, a pénzen is múlik?
– Múlhat. Ha valaki nem tudja úgy táplálni, olyan körülmények között edzeni a lovat, az kihat az eredményeire. Amúgy Magyarországon abrakolás tekintetében versenyképesek vagyunk a világgal. Overdose is megkap minden vitamint és takarmányt. Amivel nem tudjuk felvenni a versenyt, az a tartás körülményei. Ha egy ilyen szintű német vagy francia ló versenyez, utána vért vesznek tőle, mérik, és azonnal kalkulálják, milyen nyomelemekre van szüksége. Masszírozógépeket tesznek rá, és fűtött kocsiban utaztatják. Overdose egy verseny után szépen visszaáll a bokszba, és kezdődik a következő nap.

– Miből fedezi ezt a költséges hobbit?
– Acélkereskedelemmel foglalkozom. Vállalkozásaim vannak Szlovákiában, Magyarországon és Romániában. Szlovákiában élünk: Dunaszerdahelyen lakik a család, és valóban a vállalkozás tartja el a lósportot.

– Kivételek azért lehetnek. Olyan hírek járnak, hogy milliárdos ajánlat van egy arab emírségből Overdose-ra.
– Erről nem szeretnék beszélni. Elég annyi, hogy elméleti síkon sem foglalkoztat Overdose eladása. Komolytalan érdeklődések voltak, de kategorikusan elutasítottam mindet.

– Nincs az a pénz?
– Üzletember vagyok, nyilván lenne, de ezt a kísértést még nem szeretném kipróbálni.

– Nagyon megszerette?
– Nagyon csodálom és tisztelem ezt a lovat, és nagy boldogság, hogy az enyém. Meg aztán úgy tűnik, esély van arra, hogy megint legyen egy kivételes magyar ló a világban, amelyik bebizonyíthatja, hogy a legjobbak közé tartozik.

– Szóval, ha jönne valaki, és tényleg milliárdokat ajánlana?
– Akkor beleszakadna a szívem, de eladnám. Azt hiszem. De biztos nem vagyok benne.

Pozsonyban végzett gépészmérnökként.

A nyolcvanas évek végén kezdett acéltermékek kereskedelmével foglalkozni.

1990-ben Dunaszerdahelyen barátaival alapított vállalkozásokat. A Nová Hu cég vezetői a magyarországi terepet és a nyelvet ismerő szakembert kerestek budapesti leányvállalatuk élére. Így került Budapestre.

2006-tól a Steel Center Hungary társtulajdonosaként dolgozik, Nagyváradon is acélipari vállalkozást alapított.

Nős, két lánya van. A világ leghíresebb hároméves lovát tulajdonosa, Mikóczy Zoltán Dózinak becézi. Annak idején ezért az angol telivérért adta a legkevesebb pénzt. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS A világ leghíresebb hároméves lovát tulajdonosa, Mikóczy Zoltán Dózinak becézi. Annak idején ezért az angol telivérért adta a legkevesebb pénzt. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva