Hírek

2008.10.23. 22:04

Estére némiképp fokozódott a hangulat

A fővárosban már nem múlhat el nemzeti ünnep különböző radikális csoportok többé-kevésbé erőszakos demonstrációi nélkül, késő estig azonban nem történt rendbontás.

Ambrus Vilmos

A megmozdulások sora délelőtt száz járművel, rendőri felvezetéssel indult el a Gój Motorosok Egyesületének menetével Budapesten. A nemzeti zászlókkal és néhány árpádsávos lobogóval felszerelkezett motorosok délután négy óráig több fővárosi helyszínre ellátogattak megemlékezni.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ebben a kocsiban lapult a három gyújtóbomba. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]

Gyújtóbombák a Nyugatinál

Három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak Budapesten a Nyugati téri felüljáró alatt egy személyautó csomagtartójában – közölte a rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján a BRFK akcióosztályának munkatársai vizsgáltak meg egy személyautót, ebben találták a három bombát. A tűzszerészek a helyszínen vizsgálják a szerkezeteket. A rendőrség egy embert előállított.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Nemzeti Nyomozó Iroda kapta a fülest. FOTÓ: D. K.
[/caption]

Kora délután a Corvin közben, a Magyarok Világszövetsége 56-os alapítványának megemlékezésén Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, volt 56-os elítélt mondott beszédet. „Kordonok között él Magyarország, ahol meghamisítják a történelmet” – mondta többek között, mielőtt köhögőroham tört rá, így a tervezettnél korábban kellett befejeznie a szónoklatot.

Szintén a Corvin közből indult délután ötkor a Rendszerváltó Fórum menete, amelynek zömmel árpádsávos zászlót lengető résztvevői 15,6 kilométeres sétára vállalkoztak. A körülbelül hetvenfős menet erős rendőri biztosítás mellett haladt. A Hősök terén tartotta meg szerény érdeklődés mellett az 56-os megemlékezését a MIÉP. „A rendszer megbukott” – mondta az eseményen a másfél-kétezres hallgatósága előtt Csurka István, a párt elnöke.

Elvitték Budaházyt

Az MTI tudósítóinak jelentése szerint igazoltatták, majd egy rendőrautóba ültették Budaházy Györgyöt a rendőrök Budapesten a Markó utcánál csütörtök este. A Markó utca Bajcsy-Zsilinszky út és Bihari utca közötti szakaszán folyamatosak az igazoltatások, a rendőrség közlése szerint már több embert előállítottak.

A legnagyobb csoportosulás néhány száz fővel a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetésén gyűlt össze. A Toroczkai László nevéhez köthető szervezet a rendőrség Teve utcai székházával szemben, egy kordonokkal teljesen körülzárt területen tartotta rendezvényét. A demonstráció helyszínére csak nagyon szigorú rendőrségi ellenőrzés után lehetett bejutni: a területen három helyen voltak „kapuk”, az esemény minden résztvevőjét, még az újságírókat is alaposan megmotozták a rendőrök. Sokan, főleg a nők méltatlankodtak, és azt nehezményezték, hogy őket is férfi rendőrök motozzák. A környéken a gyalogosokat elterelték, szünetelt a villamosforgalom, a metró nem állt meg a legközelebbi állomásánál. Az intézkedéseket persze kommentálták a résztvevők is, Toroczkai egyenesen azt mondta az emelvényen: felháborító, hogy ketrecbe zárják őket. A néhány száz fős tömeg, amelyben feltűnt a Jobbik és a Magyar Gárda délutáni gyűléséről érkező Morvai Krisztina is, elindult a Belváros felé, több rendőrségi mikrobusz követte őket. Az Opera környékén az esti megemlékezések biztosítása végett felállított beton útakadályokkal várta őket a rendőrség.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva