Hírek

2008.10.21. 15:34

Ezernél is több dioszaurusz-lábnyomot találtak egy oázisban

Az amerikai Arizona és Utah állam határa mentén lévő 3 ezer négyzetméteres területen ezernél több ezer lábnyomot hagytak hátra 190 millió évvel ezelőtt a dinók. Némely helyen akkora a „lábnyomsűrűség”, hogy a helyszínt feltáró geológusok táncparkettnek nevezték el a helyszínt.

BAMA

Az oázis a dinoszauruszok tömegeit vonzotta, mivel az amerikai kontinens nyugati részén akkoriban nagy területeket foglalt el a sivatag – írja a hirado.hu. A kutatók négy különféle lábnyomot azonosítottak, ám még nem határozták meg, hogy mely dínófajták hagyták ezeket hátra. Némely lábnyom szélessége eléri a 40 centimétert: a kőzeten a három lábujj és a sarokcsont lenyomata látszik. A többi lábnyom azonban kisebb és inkább kör alakú. Akad olyan hely is, ahol egy négyzetyardnyi területen (0,836 négyzetméteren) tucatnyi lábnyomot fedeztek fel.

„E lábnyomok segítségével esetleg megérthetjük, hogyan voltak képesek a dinoszauruszok élni ily barátságtalan környezetben. Előfordulhat azonban, hogy a terület mégsem volt oly kietlen, mint hisszük” - vélekedik a kutatók egyike, Marjorie Chan, a Utahi Egyetem geológusprofesszora. Winston Seiler kutató szerint, aki szintén részt vett a vizsgálatokban, a helyszín népszerű találkozóhely lehetett a dinoszauruszok számára, ahol a kifejlett egyedek és a kölyökdínók egybegyűltek. „A dinoszauruszok fel és alá járkáltak ezen a helyen, ahol boldogok voltak, hogy vízhez jutottak és felfrissültek a sivatagi hőségben” - mondta Winston Seiler.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva