Hírek

2008.10.15. 10:21

Feleslegesen lődöznek a riói rendőrök?

Egy felmérés szerint 2008 első hét hónapjában 819 személy haláláért volt felelős a Rio de Janeiro-i rendőrség, amit módszerei miatt sok bírálat ér.

mti

A riói rendőrök a feltételezett bűnözőkkel való összecsapásokban naponta csaknem négy (statisztikai átlagban napi 3,84) emberrel végeztek július végéig – tájékoztatott a Tartományi Közbiztonsági Intézet. A rendőrök által megölt személyek száma tavaly 775 volt ugyanebben az időszakban.

A riói rendőrség módszereit élesen bírálta az ENSZ és az Amnesty International is. Az ENSZ szeptemberben közzétett jelentése szerint a rendőrség „gátlástalan, sommás kivégzéseket” rendez – sok esetben büntetlenül. Az Amnesty International legutóbbi jelentése úgy fogalmazott, hogy a rendőrök sok esetben lőfegyvert használnak civilek ellen, „megkülönböztetés nélkül gyilkolnak”, és megfélemlítik a város szegénynegyedeinek lakosságát.

A kritikák ellenére Rio kormányzója fenntartotta álláspontját, hogy szükség van az erő elszánt alkalmazására a bűnözőkkel szemben. „Aki azt hiszi, hogy pusztán szavakkal megfékezheti a lőfegyverekkel és gránátokkal felfegyverzett banditákat, az téved” – válaszolt Sergio Cabral az ENSZ-jelentésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva