Hírek

2008.10.14. 13:59

Fidesz: értelmetlen PR-ötlet a nemzeti csúcs

A Fidesz értelmetlen PR-ötletnek tartja a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcsot, Sólyom László sem vesz részt a tanácskozáson.

mti/AS

„Vízgereblyézés fog történni, és ez akkor is értelmetlen, ha nagyon sok ember, okos emberek, hosszú ideig gereblyézik a vizet” – fogalmazott Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke úgy vélte, Sólyom László köztársasági elnöknek igaza van, amikor azt mondja, hogy az állam nem így működik.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ebben a helyzetben hogyan tud segíteni Magyarországnak – reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatón arra, hogy Sólyom László államfő bejelentette, nem vesz részt a kormányfő által szombatra összehívott nemzeti csúcson. Orbán Viktor kijelentéseire reagálva a miniszterelnök azt mondta: a jelenlegi helyzetben nem birkózni, nem legyőzni, nem bántani és sérteni kell egymást, hanem együtt kell működni.

Gyurcsány Ferenc elmondta: Magyarország közjogi, államjogi berendezkedését nem kívánják megváltoztatni, a nemzeti csúcs nem veszi át sem a parlament, sem a kormány, sem az OÉT feladatát. A kormányfő szerint a fórum az összefogás megteremtését segíti, azt, hogy létrejöjjön egy olyan „társadalmi-gazdasági megállapodás, amelyre Magyarországnak ebben a helyzetben szüksége van”.

Én azt látom, hogy Európában, az Egyesült Államokban ilyen helyzetekben a kormányzó erők és a társadalmi partnerek keresik a  tárgyalás, megállapodás lehetőségét – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte a nemzeti csúcs ennek a lehetőségét teremti meg azok számára, akiknek fontos, hogy részt vegyenek ezen a tárgyaláson.

A jordániai látogatáson tartózkodó Sólyom László kedden azt nyilatkozta újságíróknak, hogy nem kíván részt venni a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcson, mert egy ilyen tanácskozás „nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását”, technikailag nem célravezető, „az állam nem így működik”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva