Hírek

2008.10.11. 05:36

Figyelmeztető levelet kaptam az APEH-től

Egyik olvasónk levelet kapott az APEH-től: adóbevallása rossz. A küldemény kézhezvételétől számítva nyolc napot adtak a javításra. Ám a levél sima küldemény volt.

R. V.

Hogyan bizonyítja a hatóság a fentiekben, hogy a címzett mikor kapta meg a levelet? A Magyar Posta szóvivője, Tomecskó Tamás válasza: sehogy. A simán feladott küldeményekről nem vezetnek nyilvántartást. Az APEH még azt sem tudja igazolni, hogy feladta a levelet.

A küldemény, amelynek pecsétjén 14. van, a címzett postaládájába 17-én került. A Magyar Posta viszonylag jól teljesített – így a szóvivő. A törvény szerint a levelek 85 százalékát a feladást követő három, 97 százalékukat öt napon belül kell kézbesíteniük. Nyilvántartást csak ajánlott, tértivevényes vagy a bíróságok, hatóságok által feladott levelekről vezetnek. (Utóbbiak borítékján matrica, vonalkód, illetve számsor látható.) Az azonosító szám alapján utólag meg lehet állapítani, mikor adták fel a küldeményt. A tértivevényeseknél a kézbesítés időpontja is nyilvánvaló.

A hivatalos levélben jelzett határidő mindig a kézhezvétel napja utáni naptól ketyeg – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Utolsó napja nem eshet munkaszüneti napra, hanem az utána következő munkanapra. Ha bármilyen felszólítást kapunk adatszolgáltatásra, vegyük komolyan! Legközelebb úgyis tértivevényesen küldik, s lehet, hogy keményebb feltételekkel. Akár meg is bírságolhatnak. Ezt kivédhetjük, ha választ küldünk, miszerint felhívásuknak a határidőn belül eleget teszünk. Ne üljünk tehát a babérjainkon csak azért, mert nem hivatalos levélben kaptunk értesítést!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva