Hírek

2008.10.01. 20:42

Focibotrány: a lengyelek mindent elbukhatnak

Varsói lapértesülés szerint elképzelhető, hogy a napokban kirobbant botrány miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elveszi a lengyelektől a 2012-es Eb rendezési jogát, és Skócia lesz a házigazda. Lengyelország Ukrajnával közösen kapta meg a kontinenstorna rendezési jogát, így ebben az esetben az ukránok is elveszítik a lehetőséget.

mti

A Przeglad Sportowy című sportnapilap szerint az UEFA október 23-i zürichi ülésén az összes európai kupasorozatból kizárhatja a lengyeleket, akik búcsút mondhatnak az EURO 2012-nek is. Az újság szerint a skótok már jelentkeztek, hogy ebben az esetben örömmel házigazdák lennének: „ha lehet egyedül, ha mégsem, akkor Walesszel közösen” – fogalmazott egy skót illetékes.

– Tisztában vagyunk a fejleményekkel, de ez az ügy nálunk nincs napirenden – mondta a hírrel kapcsolatban Serényi Péter, a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtófőnöke.

A FIFA és az UEFA kedden közölte, hogy nem ismeri el a lengyel tagszervezet (PZPN) új  irányítóit. Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter hétfőn hívta vissza a PZPN vezetőségét, és javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelőbiztost bízott meg a dirigálással. Az UEFA és a FIFA állásfoglalásában viszont leszögezte, hogy továbbra is a Michal Listkiewicz vezette szövetséget tekinti legitimnek.

Ultimátum a FIFA-tól

A lengyel kormánynak jövő hétfőig vissza kell állítania a helyi futballszövetség vezetését – a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben felfüggeszti a szervezet tagságát. A FIFA sajtófőnöke azt is közölte: ha nem helyezik vissza tisztségeikbe a lengyel futball irányítóit, akkor a válogatott október 11-i, csehek elleni és négy nappal későbbi, szlovákok elleni világbajnoki selejtezője elmaradhat, s a két riválisnak ítélik a mérkőzések három pontját 3-0-s gólkülönbséggel.

A sportminiszter azzal indokolta döntését, hogy a futballszervezet előzetes ígéreteivel szemben nem tette meg a szükséges lépéseket a korrupció megszüntetése érdekében, ezen kívül a PZPN alapszabályának több pontja jogellenes volt. A lengyel futballban három évvel ezelőtt robbant ki egy óriási korrupciós botrány: a nyomozás során eddig 117 személyt – klubvezetőket, edzőket, játékosokat, játékvezetőket – vettek őrizetbe, és 29 csapat (köztük több élvonalbeli) ellen folyik vizsgálat a végeredmények manipulálásának vádjával. A miniszter szerint ebben az ügyben sem járt el mind a mai napig megfelelően a szövetség vezetése. Listkiewicz munkájára ugyanakkor továbbra is számítanak a 2012-es Európa-bajnokság előkészítésében.

Az UEFA többször figyelmeztette a házigazdákat a kandidálás során vállalt határidők betartására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva