Hírek

2008.10.21. 19:14

Forint: menny vagy pokol?

Száguldás vagy zuhanás? Mind több elemző véli úgy, hogy válaszút előtt állunk: vagy újra visszatérnek a befektetők, vagy végleg elhagyják hazánkat. Előbbi a forint visszaizmosodát hozná a válság előtti szintjére, utóbbi a totális összeomlást.

Németh Márk

Kritikus napokat él meg a forint. Kedden ismét folytatódott a zuhanása, délutánra átlépte a 278-as kétéves rekordszintet az euróval szemben. A kérdés, ami mindenkit – lakosságot, politikusokat, elemzőket – foglalkoztat, hogy mikor és hol áll meg a hazai fizetőeszköz mélyrepülése: pokolra jut-e a forint, vagy visszaerősödik, és ezáltal „mennybe megy”. Az elemzők legalábbis erről a két, teljesen eltérő forgatókönyvről beszéltek, amikor arról kérdeztük őket, hogy milyen utat követhet a forint árfolyama az év végéig. Már amelyikük egyáltalán beszél róla, többen annyira kiszámíthatalannak találták ugyanis a helyzetet, hogy nem is kívántak lapunknak előrejelzésekbe bocsátkozni.

Az első, optimista forgatókönyv szerint a hazai valuta szépen lassan erősödésbe kezd, és év végére eléri a 245-250-es szintet az euróval szemben. Ez akkor következhetne be, ha az amerikai és az uniós piacokon enyhülne a likviditási krízis, megnyugodna a hangulat, és ezzel egyetemben újra visszatérnének e régiónkba és az országba a befektetők, újra vásárolnának forint alapú eszközöket, magyar részvényeket. Ez azért lenne fontos, mert hazánk egyik legnagyobb problémája a lejáró devizaadósságok finanszírozása, amelyhez elengedhetetlen a külföldi tőke.

A másik forgatókönyv bekövetkeztét pont az okozná, hogy ha a folytatódó pánikhangulat miatt semmilyen, vagy csak nagyon kevés deviza áramolna be az országba, ahhoz, hogy finanszírozni tudjuk az adósságunkat. Ez ugyanis a forint további gyengülését vonná maga után. A probléma ott kezdődne, ha az árfolyam átlépné a 285-ös küszöböt, a leggyengébb pontját, ahol az elmúlt két évben, 2006 nyarán állt. „Ez után ugyanis egy olyan ismeretlen pályára kerülne a hazai fizetőeszköz, amelyen még sohasem járt. Így azt sem lehetne megmondani, hogy hol állna meg a zuhanása” – mondta lapunkak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Ez esetben a 300, sőt, a 310, 330 forintos euróárfolyam átlépése sem zárható ki teljesen. Egy ilyen gyenge forint devizahitelesek százezreit vághatja haza.

A forint elszállása akkor következne be, ha a pénzpiaci pánikhangulat miatt az összes többi feltörekvő devizájuktól (mint a román lej, a dél-afrikai rand, a mexikói peso) is sietnének megszabadulni a befektetők. Ha tehát a többiek esnek, mi is zuhanunk velük. Már csak azértis, mert a régiónkban a forint a legsebezhetőbb deviza. Duronelly Péter szerint egyébként jelenleg ugyanakkora, 50-50 százalékos az esélye mindkét forgatókönyv megvalósulásának.

Egy másik, lapunknak név nélkül nyilatkozó elemző egy fokkal bizakodóbb. Véleménye szerint ha a forint egy bizonyos szinten túl gyengülne (275-280 körüli árfolyamra mondta ezt), a jegybank számára ez már mindenképpen tarthatatlanná válna, és devizapiaci beavatkozással vagy kamatváltoztatással megpróbálná visszafogni a zuhanást. A szakértő kezelhetőnek látja a helyzetet, de ő sem zárja ki annak esélyét, hogy ennek ellenére a pincébe zuhanhat az árfolyam. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, és stabilizálódjon a forint, az elemzők szerint mindenképpen szigorú államháztartásra, a kiadások lefaragására, valamint a lakosság megtakarítási hajlandóságának számottevő növelésére lenne szükség.

Nem számít, lesz-e zavargás

Egyöntetűen állítják a lapunk által megkérdezett elemzők, hogy nem lenne komoly hatása sem a forint árfolyamára, sem a befektetők bizalmára, ha esetleg újra utcai összecsapásokba torkollnának az október 23-i megemlékezések és utcai felvonulások. Véleményük szerint az eddigi, pár havi rendszerességgel visszatérő randalírozások sem voltak érezhető hatással a piacokra. „Van probléma most bőven ahhoz, hogy ne egy esetleges utcai tüntető-rendőr fogócskával fogalalkozzanak a befektetők” – vélik a szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva