Hírek

2008.10.12. 18:50

Füstbe ment a bérprogram

Nem döntött újabb érdekérvényesítési akcióról a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén, amire mindössze kétszázan mentek el. A szakminiszter szerint – bár szükséges a bérfelzárkóztatás – most nem aktuális.

Boda Veronika

„Ha nekünk Mohács kell, akkor íme” – fogalmazott Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a gyűlés létszámára utalva. Éger tízezer háziorvost hívott meg a budapesti Körcsarnokba, ám alig néhány százan mentek el. Éppen ezért a nagygyűlésen nem hoztak döntést újabb érdekérvényesítési akcióról. A fórumon az egészségügyi tárca egyetlen illetékese sem jelent meg.

Székely százmilliót ígér rákszűrésre

Az idén 80-100 millió forintot költ a kormány a rákszűrő programok népszerűsítésére – mondta Székely Tamás miniszter a daganatos betegek egyesületeinek első országos konferenciáján. (Feltéve, ha megússzák a beharangozott kiadáscsökkentést.) A tárca a széklet- és vérvizsgálatot támogatja – az egyes onkológusok szerint nagyobb hatékonyságú tükrözés helyett –, mert a miniszter szerint azokat a módszereket érdemes pártolni, amelyekre nagyobb számban mennek el az emberek.

Székely Tamás kitért arra is, hogy folytatják a nemzeti rákellenes programot, bár a méhnyakrákszűrésen való részvétel alacsony volt. Évente 70 ezer új rákos beteget regisztrálnak Magyarországon, 33 ezer ember pedig rákos megbetegedés következtében veszti életét.

Éger a nagygyűlés után elmondta: a kamara 2009-től 30 százalékos béremelést követel, 2013-ra pedig azt, hogy a fizetések megnégyszereződjenek. A kamara szorgalmazza továbbá egy hosszú távú életpályamodell elfogadását is. „Ehelyett megpróbálják röghöz kötni a fiatal orvosokat egy új, készülő jogszabállyal, amely alapján a kezdő orvosoknak négy évig abban a kórházban kellene kötelezően dolgozniuk, ahol rezidenskedtek” – hangsúlyozta. Éger szerint ez garantáltan tömeges külföldi elvándorláshoz vezetne.

A MOK elnöke arról is beszélt, hogy tárgyalt Székely Tamás egészségügyi miniszterrel, aki azt mondta: az ágazat bérfejlesztése esetleg megközelítheti a tíz százalékot, amit Éger irreálisan alacsonynak nevezett.

November 8-án újabb nagygyűlést tart a MOK, amire a járó- és fekvőbeteg-ellátó szakma képviselőit várják, csaknem 24-25 ezer embert. Éger István szerint itt akár döntés születhet egy esetleges munkabeszüntetésről is. Azt mondta: korábban meghirdetett akciójuk – vagyis az, hogy ha nem teljesülnek a követeléseik, az orvosok szerződést bontanak az egészségbiztosítóval – továbbra is érvényes. Ahhoz, hogy ez működjön, 2009. január 1-jéig legalább 4000 orvosnak kell csatlakoznia az akcióhoz, eddig ezt 600-an tették meg.

Székely Tamás a nagygyűlést követően azt mondta: egyetért azzal, hogy szükség van az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatására és egy életpályamodell létrehozására, de az elmúlt napokban megváltozott gazdasági helyzet miatt úgy gondolja, nem aktuális most egy orvosi bérfelzárkóztatási programról beszélni.

Székely Tamás kitért arra is, hogy folytatják a nemzeti rákellenes programot, bár a méhnyakrákszűrésen való részvétel alacsony volt. Évente 70 ezer új rákos beteget regisztrálnak Magyarországon, 33 ezer ember pedig rákos megbetegedés következtében veszti életét.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva