Hírek

2008.10.06. 15:36

Gyülekeznek a hozzátartozók, küzdenek a roncsokkal a tűzoltók

Egyre többen gyülekeznek a sínek mellett friss információkra várva a baleset helyszínétől hozzávetőleg 300 méterre. A rendőrség által állított kordon előtt várakozók közül többen is távolabbról érkeztek, hogy a vonaton utazó rokonaik sorsa felől érdeklődjenek. A sérültek, illetve a halottak listáját most állítják össze, s az eddig tudható neveket már a helyszínre érkező hozzátartozókkal is közlik majd.

mti

Juhász Sándor, Monorierdő polgármestere elmondta: rendkívüli munkanapot tartanak, a hivatal valamennyi dolgozója a baleset elszenvedőinek, illetve a segítőknek a szolgálatában áll. Ennek során a rendőrséggel együtt a helyszínen gyűjtik össze a sérült utasok kocsiban maradt csomagjait. A tárgyakról a rendőrök fényképeket készítenek, leltározzák őket, majd valamennyit a hivatalba szállítják, ahonnan később a tulajdonosuk átveheti a saját értéktárgyait. A balesetet követően a polgármester a Volántól különbuszokat rendelt, amelyekkel az ott rekedt utasokat továbbszállították a környező településekre. A hivatal dolgozói szendvicseket készítettek, és frissítő itallal kínálták a mentésben részt vevő tűzoltókat és a MÁV műszaki embereit.

A polgármester azt is elmondta, hogy szemtanúk szerint az álló vonat utolsó kocsijába belefutó személyvonat vezérkocsijának vezetője – látva, hogy elkerülhetetlen a katasztrófa – hátraszaladt a kocsiban, miután észlelte, hogy ő már nem tud segíteni.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint az ütközés ereje olyan nagy volt, hogy nagyon nehéz a roncsok szétválasztásán, szétvágásán munkálkodó tűzoltók dolga. Van egy olyan rész az utolsó IC-kocsiban, amihez még nem sikerült hozzáférni, s csak remélni lehet, hogy ott nincsenek emberek. Keresik a kocsi fekete dobozát is, amelyből a későbbi vizsgálat során következtetéseket lehet majd levonni a baleset körülményeiről. A műszaki mentési munkálatok feltehetően a késő esti órákig is eltartanak, s a vonalon valószínűleg még kedden sem áll helyre a közlekedés. Időközben a MÁV-nak egy darus kocsija is a helyszínre érkezett a sínen, hogy az egymásba csúszott két kocsi szétválasztásában segédkezzen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva