Hírek

2008.10.28. 13:41

Gyurcsány nemzeti megállapodást akar

Nemzeti, illetve stabilitási és növekedési megállapodás megkötését javasolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pártokkal és a társadalmi partnerekkel.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A kormányfő javaslatai között az is szerepel, hogy jövőre nem emelkedne a miniszterek és az államtitkárok fizetése - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az egyezmény többek között azt tartalmazná, hogy 2009-ben 3,2 százalékról 2,6 százalékra csökkenne a költségvetési hiány, befagyasztanák a kormánytagok fizetését, jövőre a közszférában nem lenne bérnövekedés és 13. havi fizetés, valamint átalakulna a 13. havi nyugdíj. Gyurcsány a javaslatokat ismertető keddi ötpárti egyeztetésen azt is mondta, "brutális javaslatokkal" készülnek a korrupció megfékezésére.

A miniszterelnök újabb hiánycsökkentése tett javaslatot: a korábbiakhoz képest jövőre 0,6 százalékkal csökkenne a költségvetés hiánya, ami így 2,6 százalék lenne. A kormányfő javaslatai között az is szerepel, hogy jövőre nem emelkedne a miniszterek és az államtitkárok fizetése, az állami vállalatok vezetői nem kapnának jutalmat, prémiumot és 13. havi fizetést, az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagok bérét pedig 10 százalékkal csökkentenék. Ugyancsak bérbefagyasztás lenne a közszférában, ahol 2009-ben nem lenne 13. havi fizetés. A 13. havi nyugdíj rendszerét úgy alakítaná át a kormány, hogy azoknak adnának, akik elérik az öregségi korhatárt, a magasabb nyugdíjban részesülők juttatását pedig 80 ezer forintban maximálnák.

Gyurcsány Ferenc ismertetett egy olyan elképzelést is, melynek értelmében új, a magyar jogrendben eddig ismeretlen eszközöket alkalmaznának a korrupció visszaszorítására.  A miniszterelnök hangsúlyozta: az intézkedésekre azért lenne szükség, hogy meg tudjanak állapodni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), s Magyarországon ne legyen államcsőd.

Gyurcsány Ferenc szerint - ha a parlamenti pártok erről meg tudnak állapodni - a kormány kész arra, hogy már 2009-ben csökkentse a munkabérre rakódó terheket.

A miniszterelnök az öt parlamenti párttal tartott keddi egyeztetésen azt mondta: a kormány ennek forrását az adórendszeren belüli átterhelésben találja majd meg. Hozzátette: egyetértenek azzal, hogy létrejöjjön egy stabilizációs és adóreform-alap, valamint hogy közösen döntsenek már most az adórendszer átláthatóbbá és egyszerűbbé tételéről.

Gyurcsány Ferenc szorgalmazta azt is, hogy legyen mielőbb megállapodás a pártfinanszírozási törvényről. Hangsúlyozta: arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy a korrupció legyőzése érdekében a lehető legbrutálisabb eszközök alkalmazására tegyen javaslatot.

Kitért arra: javasolja, hozzanak létre egy ezermilliárdos növekedési alapot annak érdekében, hogy csökkentsék a vállalkozások működési kockázatait, a recesszió hatásait, segítsék a növekedést és a munkahelyek megőrzését.

A kormányfő kiemelte: az IMF nem kér Magyarországtól intézkedéseket, hanem a kormány készít egy tervet, hogy mit vállal. A források értéke jelentős, arányos a várakozásokkal, amiket a piacon látunk - fogalmazott, de nem mondta meg a konkrét összeget, amely a megállapodásban szerepel majd.

Az MSZP képviseletében Lendvai Ildikó támogatta a megállapodást, kiegészítve azzal a javaslattal, hogy jövőre a képviselők fizetése se emelkedjen. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke nehezményezte, nem lehet tudni, milyen feltételekkel kötne a kormány megállapodást a IMF-fel, illetve véleménye szerint erről az országgyűlést is tájékoztatni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva