Hírek

2008.10.22. 06:10

Házi kedvencem legyen az egyedüli örökösöm!

Olvasónknak senkije sincs. Rokonai mind meghaltak, az úr szeretett kutyájával él, és legszívesebben ráhagyná ingó és ingatlan vagyonát. Megteheti-e nálunk ezt?

Rados V.

Ez nem Amerika – Magyarországon az állatok nem jogképesek. Ezt a Magyar György és Társa Ügyvédi Irodában mondták el. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak jogokat szerezni és kötelességeket vállalni. A kutya tehát nem lehet a vagyon örököse – közölte a jogász.

Létezik azonban megoldás. Az örökhagyó megbízhat egy embert, akit örököseként nevez meg. Élve azzal a meghagyással, hogy az örökséget a kutyára kell költenie. Feladatául szabhatja tehát, hogy a kutyát gondozza, táplálja, állatorvoshoz vigye, és a fennmaradó összeget kezelje. Azt tehát nem költheti magára vagy valaki másra. Amennyiben a hagyatékban ingatlan is van, azt a megbízott esetleg használni fogja. Neki is kell egyébként majd az utána járó illetéket lerónia. A kutya például vele lakhat.

Hogy ki ellenőrzi a megbízott személyt, az már más kérdés. Az örökhagyó persze ezzel is megbízhat valakit. Sajnos nem biztos, hogy úgy történik majd minden, ahogyan az örökhagyó szeretné. Arra nemigen lehet számítani, hogy bárki szigorúan fellép a kutya érdekében egy felelőtlen megbízottal szemben. Sokak számára mindez visszatetsző lehet, amikor olyan nagy a szegénység, és égetőbb a lakásprobléma. De az állatok iránti sajnálat sokszor nagyobb, mint amilyen gesztusokat embertársaink felé teszünk. Ez a jelenség egy értékvesztett, bizonytalan és bizalmatlan világra jellemző. „Az állat nem csaphat be” – mondják.
Ugyanakkor az is igaz: egy társadalom érettségének egyfajta fokmérője, hogy miképpen bánik az elesettekkel, kiszolgáltatottakkal, legyenek azok emberek vagy állatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva