Hírek

2008.10.16. 16:38

Helységnevek szlovákul: Tessék hozzászokni!

„Szerencse, hogy ezek a tankönyvek napvilágot láttak: jó tankönyvek és kétnyelvű tankönyvek” – jelentette ki Ivan Gasparovic szlovák államfő

Sz. B.

„Szerencse, hogy ezek a tankönyvek napvilágot láttak: jó tankönyvek és kétnyelvű tankönyvek” – jelentette ki Ivan Gasparovic szlovák államfő a magyarok részéről botrányosnak tartott, magyar tannyelvű iskoláknak szánt, ám a földrajzi helyket csak szlovákul tartalmazó tankönyvekről. Az államfő egyetért Ján Mikolajjal, a pozsonyi kormány oktatási miniszterével, aki elismételte, hogy a tankönyvek „abszolút rendben vannak”, és „tessék hozzászokni, hogy a tankönyvekben az eredeti (szlovák) földrajzi neveket kell szerepeltetni”. Mikolajt a szélsőséges magyarllenes kijelentéseiről elhíresült Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) delegálta a kormányba.

Gasparovic beszélt a magyar–szlovák alapszerződésről is, amelynek teljesítésével kapcsolatban Göncz Kinga fejtette ki aggályait. A magyar külügyminiszterhez hasonlóan a szlovák államfő is úgy látja, az „úgy van rendben, ahogy van”, de azt is hozzátette: „felülvizsgálat helyett ajánlatosabb volna betartani annak rendelkezéseit”. Azt nem fejtette ki, mire gondolt. Göncz és szlovák kollégája, Kubis egyébként Brüsszelben megállapodott arról, hogy decemberben Budapesten tárgyalnak a dokumentumról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva