Hírek

2008.10.11. 17:03

Igazságtalan döntés a fizikai Nobel-díjról?

Még át sem vehette a fizikai Nobel-díjat Yoichiro Nambu, Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide, máris kritizálni kezdték kedden kihirdetett kitüntetésüket.

europress

Több olasz tudós is igazságtalannak tartja ugyanis a svéd akadémia döntését. Szerintük honfitársuk, Nicola Cabibbo is megérdemelte volna a rangos tudományos elismerést.

A fizikai Nobel-díjat 2008-ban azért kapta meg a három kutató, mert megdöntötték a szimmetrikus világegyetemre vonatkozó, évszázadokon keresztül fennálló tudományos világképet. Hatalmas megdöbbenést váltott ki, amikor kiderült, hogy a radioaktív bomlás során a részecskék deformálódnak, és így elveszítik szimmetriájukat. A felismerés a kvarkok, az atomokat felépítő parányi részecskék három családjának felfedezéséhez vezetett.

A tudományos világ túlnyomó része szerint éppen ideje volt elismerni a kutatók munkásságát. Olasz kutatók ellenben azzal érvelnek: a Nobel-díjjal elismert kutatásokat megalapozó felfedezés Cabibbo nevéhez fűződik, „ő írta le először a kvarkok viselkedését” – jelentette ki Roberto Petronzio, az olasz atomfizikai intézet elnöke. Cabibbo nem kívánt nyilatkozni a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva