Hírek

2008.10.02. 16:56

Importstop a kínai gyermekélelmiszerekre

„Tilos minden, kifejezetten csecsemők és gyermekek táplálására szánt, összetett, állati és növényi eredetű termékeket egyaránt tartalmazó élelmiszer importja Kínából” – áll az országos főállatorvos határozatában.

Éber Sándor

Süth Miklós intézkedése az Európai Bizottság szeptember 26-án hatályba lépett rendelete alapján született, amely a különleges követelmények meghatározását tartalmazza a Kínából származó vagy onnan szállított, tejet vagy tejtermékeket tartalmazó termékek importjáról.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A kilogrammonként 2,5 milligrammot meghaladó mennyiségű melamint tartalmazó élelmiszert, takarmányt meg kell semmisíteni. FOTÓ: AFP
[/caption] Minden, élelmiszerrel és takarmánnyal foglalkozó vállalkozó köteles a birtokában, illetve felügyelete alatt álló összetett élelmiszerek, illetve takarmányok melamintartalmát megvizsgáltatni, amennyiben azokat Kínából szállították vagy onnan származnak, és 15 százalékban, annál nagyobb vagy nem megállapítható arányban tartalmaznak tejtermékeket. A kilogrammonként 2,5 milligrammot meghaladó mennyiségű melamint tartalmazó élelmiszert, takarmányt meg kell semmisíteni.

Minden vállalkozó haladéktalanul köteles értesíteni az illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságát a megjelölt értéket meghaladó mennyiségű melamint tartalmazó termékekről. A végrehajtásból eredő költségeket az érintett, élelmiszerrel vagy takarmánnyal foglalkozó vállalkozó viseli.

Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság ellenőrei eddigi vizsgálataik során nem találtak Magyarországon olyan árut, amely az emberi egészségre veszélyes mértékben tartalmazott volna az eredetileg műanyag, gyanta és műtrágya gyártásához használt melamint. Kínában eddig négy újszülött halt bele a melaminnal szennyezett tápszertől kialakult vesebántalmakba, és több mint ötvenezer gyermek betegedett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva