Hírek

2008.10.28. 17:41

Indul a kötelező hajsza

Csütörtökön hozzák nyilvánosságra a társaságok a jövő évi kötelező biztosítások tarifáit, jövő héten pedig indul a harc az ügyfelekért. A szakértők szerint az eddig megszokottnál többet kell majd fizetni az autótulajdonosoknak.

Hampl Márta

Jövő héttől újra kezdetét veszi a „kötelező” hajsza, hiszen novemberben az autósoknak ismét el kell dönteniük, hogy a következő évben melyik biztosító ajánlatával kívánnak élni egy éven át. A társaságok holnap hozzák nyilvánosságra a jövő évre érvényes kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) tarifákat.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Csütörtökön hozzák nyilvánosságra a társaságok a jövő évi kötelező biztosítások tarifáit
[/caption]

Azok az autósok, akik a váltás mellett döntenek, november végéig mondhatják fel a már meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket. Fontos tudnivaló, hogy az idei évre vonatkozó szerződéseket kizárólag írásban lehet felmondani, és az irományt legkésőbb december elsején éjfélig el kell juttatni az régi biztosító társasághoz. Ez után december 31-ig kell megkötni az új kötelező biztosítási szerződést, természetesen már az új társasággal.

Azokkal, akik lecsúsznak ez utóbbi határidőről, két dolog történhet meg. Szerencsésebb esetben az autós nem okoz balesetet az alatt az idő alatt, amíg nincs biztosítása. Erre az időszakra azonban utólagos – úgynevezett mabisz-díjat – kell befizetnie az autósnak akkor, amikor megköti a kötelező biztosítási szerződését. Viszont ha a kötelező nélküli időszakban kárt okoz a gépjármű-tulajdonos, akkor a teljes kártérítést az ő pénztárcája fogja bánni – tudtuk meg Maják Viktortól, az Union biztosító kommunikációs igazgatójától.

Érdemes tehát időben kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb biztosítót. Bár a különböző törvényi szabályozásoknak megfelelően nem lehet különbség a biztosító társaságok szolgáltatásában – például abban, hogy milyen esetekben vállalják a kezességet – nem árt körültekintően válogatni a különböző ajánlatok között.

„Az ügyfelek döntő többsége árérzékeny, így általában a legolcsóbb ajánlatra mondanak igent. Az autósoknak csupán egy százaléka dönt a cég hírneve és fenntarthatósága alapján. Idén egyébként várható lesz néhány százalékos tarifaemelkedés az elmúlt évhez képest” – véli Rácz István, a biztositas.hu ügyvezetője. Többek közt azért, mert a MÁV Biztosító bedőlése után nő azoknak a szolgáltatásoknak az ára, amelyeket eddig a piaci árak alatt értékesített az egyesület.

Mire figyeljünk biztosítóváltásnál?

– Évközben nem lehet megváltoztatni a kötelező biztosításunkat kezelő társaságot, így érdemes betartani a határidőket.

– A biztosítás díja mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy a társaság milyen gyorsan, és milyen színvonalon rendezi a bejelentett károkat.

– Érdemes igénybe venni az internetes biztosítási-díjkalkulátorok szolgáltatásait, ha a számunkra legmegfelelőbb ajánlatra akarunk lecsapni.Az ügyfeleknek idén sem lesz könnyű dolga, hiszen összesen 15 biztosító társaság verseng majd a kegyeikért. Idén két új szereplővel lett gazdagabb a piac: az MKB és a Wabard biztosítók nemrég kapták meg működési engedélyüket. Így összesen 13 biztosító társaság és két – a KÖBE, valamint a TIR – biztosító egyesület ajánlata közül lehet majd válogatni.

Bár a résztvevők és a tarifák igen, a biztosítóváltás feltételei szinte semmit nem változtak az elmúlt évhez képest. Továbbra sem kell kikérni a bonus-malus igazolást régi biztosítónktól, hiszen a kártörténeti bizonyítványt már az elmúlt évben is egy központi adatbázisból kérik le a társaságok. Két éves megfigyelési időszak helyett azonban már csak egy évet kell baleset-mentesen „kihúzni” – kilenc hónapnyi biztosított-jogviszony mellett – ahhoz, hogy kedvezőbb biztosítási kategóriába kerülhessünk.

„Tavaly 600-650 ezren vitték át más biztosító társasághoz a kötelező biztosításukat, közülük több mint kétszázezren interneten kötötték meg az új szerződésüket. Idén is hasonló ügyfélmozgásra számítunk, csak most várhatóan az autósok fele fog a világhálós ügyintézés mellett dönteni” – mondta el érdeklődésünkre Haraszti Zsolt, a Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője. A szakértő szerint ennek az az oka, hogy az online-szerződéskötéssel akár öt-tíz százalékot is spórolhatnak a biztosítótársaságok újdonsült ügyfelei.

– A biztosítás díja mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy a társaság milyen gyorsan, és milyen színvonalon rendezi a bejelentett károkat.

– Érdemes igénybe venni az internetes biztosítási-díjkalkulátorok szolgáltatásait, ha a számunkra legmegfelelőbb ajánlatra akarunk lecsapni. Csütörtökön hozzák nyilvánosságra a társaságok a jövő évi kötelező biztosítások tarifáit Csütörtökön hozzák nyilvánosságra a társaságok a jövő évi kötelező biztosítások tarifáit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva