Hírek

2008.10.02. 10:25

Itthon is találtak melamint

Az élelmiszerlánc biztonságáért felelős hatóság ellenőrei eddigi vizsgálataik során csak egy melaminnal készült terméket találtak.

MTI

Az élelmiszerlánc biztonságáért felelős hatóság ellenőrei eddigi vizsgálataik során csak egy melaminnal készült terméket találtak, ám abból az emberi egészségre veszélytelen mértékben tartalmazott – tájékoztatta dr. Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területért felelős elnökhelyettese az MTI-t szerdán.

Az elnökhelyettes annyit közölt, hogy a Rong-Rong Kft.-nél találtak úgynevezett „fehér nyúl” elnevezésű édességet, amelyben a melamin kimutatható volt ugyan, ám határérték alatti mennyiségben. Ezen kívül Magyarországon más, szennyezett kínai tejport tartalmazó árut az ellenőrök eddigi vizsgálataik során nem találtak. Dr. Bognár Lajos jelezte, hogy a vizsgálatokat az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szakemberek tovább folytatják.

A melamin olyan kémiai anyag, amelyet műanyag-, gyanta- és műtrágyagyártásához használnak. Kínában szeptember közepén pattant ki a melamin tejhez adagolásával kapcsolatos botrány. Eddig négy újszülött halt bele a melamin miatt kialakult vesebántalmakba, és több mint ötvenezer gyermek betegedett meg a szennyezett tejportól. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján közölte: nem volt bizonyíték arra, hogy szennyezett búzaglutén-, rizsfehérje-koncentrátum, vagy bármilyen más Kínából származó fehérjeforrás az Európai Unióba is került volna, de az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy melaminra, illetve melaminszármazékokra mintázzák a harmadik országból, elsősorban Kínából érkező búzaglutén-, kukoricaglutén- kukoricakorpa-,
szójafehérje-,  rizskorpa-, valamint rizsfehérje-koncentrátum szállítmányokat, és eredményeikről küldjenek tájékoztatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva