Hírek

2008.10.21. 18:14

Janus Pannonius végső nyughelyére került

Kedd óta a pécsi Bazilika altemplomában nyugszik Janus Pannonius. A humanista költő örökre eltűntnek hitt földi maradványaira véletlenül bukkant a régész és tudós, s újratemetése különös kegy a nemzet számára.

BAMA

Megfogalmazta ezt a szertartást végző Mayer Mihály megyéspüspök, a költő és püspök európaiságát méltató Szili Katalin házelnök, valamint Boross Péter ex-miniszterelnök is tegnap a pécsi Bazilikában azon a szentmisével egybekötött újratemetési szertartáson, melyre a csontok megtalálása óta tizenhét évet kellett várni.

Kedden harmadszor temették: először Zágrábban, aztán Mátyás király engedélyével Pécsett, s most megint. Csontjait immáron gőzölt bükkfából készült, kívülről horganyzott rézlemezzel borított koporsó őrzi a székesegyház altemplomában. Síremlékén a fehér carrarai márványba faragott felirat: „János volt a nevem, Janus lettem, amint a Múzsa megkoszorúzta fejem.” A szertartásra templom zsúfolásig megtelt, a temetés után a résztvevők leróhatták tiszteletüket az altemplomban, a sír előtt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva