Hírek

2008.10.06. 16:59

Jöhetnek az első hordók Bátaapátiba

Az első radioaktív hulladékot várhatóan a hónap közepén fogadják a Tolna megyei Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló tegnap átadott felszíni létesítményeiben.

Vida Tünde

Az atomtörvény szellemisége azt kívánja, hogy az a generáció, amely élvezi a nukleáris energia hasznát, gondoskodjon a hulladék elhelyezéséről – fogalmazott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója. Hegyháti József rámutatott, e gondolatiság jegyében épül Bátaapátiban a hulladéktároló, amelyben a paksi atomerőműben keletkezett kis- és közepes aktivitású hulladék véglegesen elhelyezhető.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta, nincs abszolút biztonság, viszont a tudomány jelenlegi állásának megfelelő legmagasabb biztonságot garantálja a létesítmény. – Amit itt látunk, az ebben a műfajban a világszínvonal. - Rónaky József, az atomenergia hivatal főigazgatója még a pontosságot, bizalmat és a felelősséget húzta alá.

Az ünnepélyes szalagátvágás után egy ezúttal még üres hordókat szállító autó gördült be a létesítmény udvarára, s a jelenlévők követhették útját az épületig, ahol elhelyezik majd azokat. A felszín alatti végleges tároló megépítése 2010-ig várható. Az épület háromezer hordónyi hulladék befogadására alkalmas.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az első radioaktív hulladékot várhatóan a hónap közepén fogadják a Tolna megyei Bátaapátiban
[/caption]

Az avatásra a Greenpeace is készült. A tárolóhoz vezető útnál néhány aktivista állt, transzparenst tartva. Szót emeltek a hulladékok átmeneti elhelyezése ellen, sőt kijelentették: a nukleáris áramtermelésre a jövőben nincs szükség Magyarországon. Az állításra Aszódi Attila reagált lapunknak. A Műegyetem nukleáris technikai intézetének igazgatója rámutatott: a hazai villamosenergia-termelés 38 százalékát adó paksi atomerőmű pótlását csak szén-dioxidot kibocsátó erőművek tudnák ellátni, lényegesen drágábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva