Hírek

2008.10.16. 17:37

Kamatháború a bankok között

Nem is oly rég még átütő erővel hatott a bankok felhívása, ha évente hat százalék körüli kamatot ígértek a lekötött betétekre.

H. M.

Manapság azonban alig akadna olyan ügyfél, aki felkapná a fejét egy hasonló mértékű kamatajánlatra. A bankok kondíciós listáit böngészve ugyanis már csak elvétve lehet hét százalék alatti betéti kamatokkal találkozni. Sőt, az ügyesebb befektetők tíz százalék feletti ajánlatokat is könnyedén meg tudnak csípni.

Ilyen például az Erste Bank legfrissebb betéti akciója, amely három hónapos futamidőre évi 12 százalékos kamatot kínál a minimum százezer, maximum 25 millió forintos megtakarításra. A kecsegtető ajánlatnak azonban feltétele van: kizárólag azok az ügyfelek élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik más pénzintézetből lettek átcsábítva.

Még az Ersténél is nagyobb, 12,3 százalékos kamatot kínál az Unicredit Bank, de bőven tíz százalék feletti hozamot biztosít az  Raiffeisen Bank is, amelynek legújabb, négy hónapos akciós betétje évi 11,5 százalékot fial, illetve a CIB, amely 11 százalékot ad három hónapos akciós konstrukciójára.

Az akciós betétek népszerűsége az utóbbi időben jelentősen megnőtt. A nemzetközi pénzügyi válság elijesztette a megtakarítással rendelkező magyarokat a részvény- és állampapírpiacról, és a befektetési jegy is mind kevésbé népszerű megtakarítási forma. Banki információk szerint kialakult mára egy, a pénzét gyorsan mozgató réteg, amely akciós betétből akciós betétbe vándoroltatja a megtakarításait.

A pénzintézetek szívesen látják ezt az ügyfélkört, annak ellenére, hogy csak rövid ideig tartanak ki egy-egy bank mellett. Mostanság ugyanis aranyat ér a betét, amely a bankközi piaci nehézségekkel fontos forrásává vált a banki hitelezésnek. A következő hónapokban nem várható tehát az akciós kamatok mérséklődése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva