Hírek

2008.10.22. 07:02

Kazimir avatta tábornokká

Idén ünnepli a 60. születésnapját, 40 éve van a pályán, az RTL Klub külön műsorral köszönti. Gálvölgyi János az általa készített humoros show-ra legalább olyan büszke, mint a szerepeire.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Gálvölgyi János: nem csak a csillogás és taps van, hanem vetélkedés és irigység is.
[/caption]– Mit szólt ahhoz, hogy az RTL Klub külön műsorban köszönti önt?
– Nagyon megható volt, amikor közölték. Ezzel együtt az volt a kérésem, hogy ne engem ünnepeljenek, hanem inkább hadd adjak át én ajándékot a közönségnek. Így állt össze a Jókedvet adj! című produkció, amelyben kedves barátaim, kollégáim lépnek fel. Épp tegnap néztem meg a kész anyagot, s nagyon jól szórakoztam rajta. Nem magam miatt mondom, de szerintem helye lenne egy hasonló produkciónak az állandó műsorok között is.

– A kereskedelmi televíziók manapság inkább a külföldi ötlet alapján készülő műsorokat részesítik előnyben.
– Ez elég nagy baj, mivel nekem az a véleményem, hogy a magyar nézői szokások nem mindig egyeznek a külföldi trendekkel. A Gálvölgyi Show például abszolút saját ötlet, csak az RTL Klubon kis híján tíz éve megy, s ha a Magyar Televízióban felvett részeket is hozzáadjuk, akkor lassan már a századik adáshoz közelítünk. Mindezt ráadásul nem is főállásban csináltam, hiszen nekem napközben próbáim, esténként előadásaim vannak.

– Valóban már gyerekkorában megálmodta, hogy színész lesz?
– Nem megálmodtam, én így ébredtem! Ma már tudom, hogy a külsőségek vonzottak leginkább, a felelősség súlyával, a sok kis szívinfarktussal csak akkor szembesültem, amikor a pályára kerültem. Hernádi Jucival ketten játsszuk a Jövőre veled ugyanitt című darabban, s van abban valami irgalmatlanul nyomasztó, hogy tudom: a nézőtéren ülő 800 ember csak miattunk van ott.

– Mi volt az a fordulópontja az életének, amikor már érezte: ön „a” Gálvölgyi?
– Nem hiszem, hogy lett volna ilyen. Egy korábbi sorsfordító pillanatomra viszont emlékszem: amikor a Tháliában be kellett ugranom Graham Greene Komédiás című darabjának főszerepébe, utána Kazimir Károly azt mondta: apuskám, maga most tizedesből tábornok lett. Azt hiszem, akkoriban kezdtem kapisgálni, hogy mi mindennel jár egy főszerep. S nem csak színészi értelemben, hanem emberileg is. Hogy nem csak a csillogás és taps van, hanem vetélkedés és irigység is. Ennek ellenére azt mondom: sokkal messzebb jutottam, mint amiről az az egykori kisfiú álmodni mert volna.

Gálvölgyi János

Született: 1948. május 26.

Pályája: a Révai Nyomda kemigráfus fényképésze (1967-68), a Ki Mit Tud? győztese (1968), a Thália, illetve az Arizona Színház színésze (1973-93), jelenleg a Madách Színház tagja.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1980), SZOT-díj (1984), érdemes művész (1987), Az év nevettetője (1997), Karinthy-gyűrű (2000), Kossuth-díj (2005), Pro Urbe Budapestért-díj (2006).

Dián Tamás Gálvölgyi János Született: 1948. május 26.

Pályája: a Révai Nyomda kemigráfus fényképésze (1967-68), a Ki Mit Tud? győztese (1968), a Thália, illetve az Arizona Színház színésze (1973-93), jelenleg a Madách Színház tagja.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1980), SZOT-díj (1984), érdemes művész (1987), Az év nevettetője (1997), Karinthy-gyűrű (2000), Kossuth-díj (2005), Pro Urbe Budapestért-díj (2006). Gálvölgyi János: nem csak a csillogás és taps van, hanem vetélkedés és irigység is. Gálvölgyi János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva