Hírek

2008.10.30. 18:18

Kereskedői baki és a lengyelek miatt is esett a forint árfolyama

Egészen szokatlan kilengések voltak csütörtök délelőtt a forintpiacon: reggel az euró ára a hazai fizetőeszköz erősödése miatt még a 253-as szint alá is bekukucskált, aztán viszont gyengülni kezdett, de ez néha különös ugrálásokkal tette meg.

G. M.

Dél előtt nem sokkal derült ki, hogy egyetlen elütés, egy kereskedői hiba áll a furcsa mozgás hátterében. Az egyik nagy külföldi bankház 254 helyett véletlenül 264-es szint körül adott be jegyzést az euró/forint árfolyamra, és ez okozta a hirtelen, de csupán átmeneti nagy kilengést  – tudta meg a Portfolio.hu internetes gazdasági lap egy budapesti devizakereskedőtől. Délután azonban már nem baki miatt kezdett lejtmenetbe a forint, hanem a lengyelek „húzták le”. Egészen pontosan a lengyel jegybank elnöke, aki bejelentette, hogy Lengyelország nem fogja tudni tartani a 2012-re kitűzött eurócsatlakozáshoz szükséges terv minden elemét. Szavaira gyengülésbe kezdett a zloty, ami a forintot is magával rántotta egészen a 263-as szintig. Késő délutánra 26-262 forintra stabilizálódott az árfolyam az euróhoz képest.

A tőzsdének is ingadozásokkal teli napja volt csütörtökön. Erős kezdést követően délelőtt szárnyalt a BUX, majd délután zuhanásba kezdett, és nem sokkal a zárás előtt az előző napi záróértékéhez képest még mínuszban is volt. A végére aztán újabb erőre kapott a tőzsde, s végül 2,13 százalékos emelkedéssel, 13 684 zárt az index. A Mol árfolyama 3,13 százalékkal 11 190 forintra erősödött, az OTP részvények ára az előző napi záró szintjén, 3 550 forinton fejezte be a kereskedést.

G. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva