Hírek

2008.10.30. 16:52

Két baleset, huszonhárom sérült

Csütörtökön reggel szinte egy időben két súlyos buszbaleset is történt. Az egyik Tácnál, a másik a Bokod és Oroszlány között, összesen huszonhárman sérültek meg. A szakember óvatosságra inti a vezetőket.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Tácnál tizenhárman sérültek meg, amikor egy megállóban álló, menetrend szerint közlekedő autóbusz hátuljának ütközött egy takarmányt szállító teherautó - fotó: Székesfehérvári Tűzoltóság
[/caption]Két buszbalesetben, huszonhárom ember sérült meg csütörtök délelőtt, országszerte pedig több balesetet is okozott a hűvös idő és az eső. Tácnál tizenhárman sérültek meg, amikor egy megállóban álló, menetrend szerint közlekedő autóbusz hátuljának ütközött egy takarmányt szállító teherautó.
A baleset három súlyos sérülje közül egy idős nőt mentőhelikopterrel szállítottak Budapestre, az Országos Traumatológiai Intézetbe. Laczkó Tibor, ügyeletvezető főorvos elmondta, az idős hölgyet agyrázkódással és nyaki rándulással szállították a kórházba. „Intenzív osztályon ápoltuk a beteget, de állapota kielégítő, törése nincs, ezért kiengedtük az intenzívről. A hölgy pár napig még a kórházban marad megfigyelésre” – mondta a főorvos.

A buszbaleset többi sérültjét a székesfehérvári Szent György Kórházba szállították. A kórház sürgősségi traumatológiai osztályán nyolc sérültet láttak el, a járóbeteg szakrendelésre további öt beteget szállítottak. Répássy György, ügyeletvezető főorvos elmondta, az ambulanciára végül három beteget vettek fel, a többieket hazaengedték. „A betegek borda-, illetve csuklótörést, valamint agyrázkódást szenvedtek, de állapotuk kielégítő” – mondta Répássy.

Az Alba Volán csuklós autóbusza mintegy 40 utassal Kálozról tartott Székesfehérvár irányába. A táci megállóban megkezdődött a fel- és leszállás, a teherautó ekkor ütközött neki hátulról a busznak, sofőrje törési sérüléseket szenvedett. A busz alaposan megrongálódott, több millió forintra becsülik a kárt. A teherautóból nagy mennyiségű gázolaj folyt az útra. A baleset okát, körülményeit, a teherautó műszaki állapotát szakértők vizsgálják. Az első feltételezések szerint a teherautó sofőrje későn észlelte az út szélén, a megállóban álló buszt, ezért ütközött a jármű hátuljának.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, évek óta megfigyelhető, hogy az ősszel jelentősen nő a balesetek száma. „Rövidülnek a nappalok és az óraátállítás miatt már délután négy órakkor sötétedik. Kevesebbet látunk és minket is nehezebben észlelnek. A közlekedés feltételei is szinte percről percre változnak. Minden előjel nélkül egy száraz útról ráfuthatunk egy vizes vagy ködös szakaszra, ahol könnyen megcsúszhat a jármű. A hidak, felüljárók pedig a páralecsapódás miatt már most lefagyhatnak” – magyarázta a balesetek okait a szakértő. A szakember ezért azt javasolja, vezessünk kellő körültekintéssel, tartsuk be a sebességkorlátozásokat, a hideg beállta előtt pedig ellenőrizzük az ablaktörlők, a kerekek, a fékek és a lámpák állapotát, 7 Celsius fok alatt pedig feltétlenül használjunk téli gumit.

Bokodnál tíz ember sérült meg

Kamionnal ütközött egy munkásokat szállító autóbusz csütörtökön Bokod és Oroszlány között. A két sofőr súlyosan, a busz utasai közül többen könnyebben megsérültek. A járművek egy kanyarban ütköztek, a busz az árokba csúszott, a kamion pedig keresztbe fordult az úttesten. A teherautó vezetőjét a tűzoltók szabadították ki a fülkéből – mondta Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A balesetben összesen tíz ember sérült meg, a két sofőr és a busz nyolc utasa.

Boda Veronika Bokodnál tíz ember sérült meg Kamionnal ütközött egy munkásokat szállító autóbusz csütörtökön Bokod és Oroszlány között. A két sofőr súlyosan, a busz utasai közül többen könnyebben megsérültek. A járművek egy kanyarban ütköztek, a busz az árokba csúszott, a kamion pedig keresztbe fordult az úttesten. A teherautó vezetőjét a tűzoltók szabadították ki a fülkéből – mondta Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A balesetben összesen tíz ember sérült meg, a két sofőr és a busz nyolc utasa. Tácnál tizenhárman sérültek meg, amikor egy megállóban álló, menetrend szerint közlekedő autóbusz hátuljának ütközött egy takarmányt szállító teherautó - fotó: Székesfehérvári Tűzoltóság -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva