Hírek

2008.10.26. 17:28

Kettős gárdaavatás Wittner-ultimátummal

Komoly mellényproblémával szembesült a régi Gárda, mert a szakadár társulat elhappolta előlük a jelmezeket.

Farkas Károly

Mellény nélkül avatott négyszáz tagot, köztük tíz éven aluli gyerekeket is szombaton a fővárosban a Jobbik féle Magyar Gárda. Történt ugyanis, hogy a „szakadár” (Dósa István-féle) Magyar Gárda is ugyanannál a szabóságnál rendelte meg jelmezeit vasárnapi avatásához ám a szabóság nem tudott időben szállítani mindkét társulatnak, így az „eredeti” gárda nélkülözte a fontos kelléket. Az esemény miatt kordonokkal körbezárt Hősök terére Árpád-sávos és vármegyés zászlókkal vonultak a régi gárda tagjai – akik, a mellény nélkül maradt új tagok iránti szolidaritásból mindannyian levetették mellényüket a borongós októberi időben.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Komoly mellényproblémával szembesült a régi Gárda, mert a szakadár társulat elhappolta előlük a jelmezeket.
[/caption]

A szombati avatáson Kiss Róbert, a régi Magyar Gárda országos parancsnoka bejelentette: a büntető törvénykönyv átdolgozására és börtönprogramok készítésére munkabizottságot hoznak létre. Céljuk továbbá ezentúl is rendezvények szervezése annak érdekében, hogy az emberek megismerhessék a „tiszta történelmet, múltunkat és régen elfeledett szokásainkat”. Kijelentette: a négyszáz új gárdataggal már több mint kétezren vannak, és a „szakadár társulat jellemtelen játéka” ellenére is erősek maradnak.

Másfél év, egy szakadás

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. A szervezet létrejötte ellen parlamenti pártok, civil- és kisebbségi szervezetek, hazai és külföldi politikusok tiltakoztak. Azóta lemondott Dósa István országos főkapitány, és ellen-gárdát alapított.

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a magyar közszereplőket, hogy nyilatkozatban mondják ki: "nem vagyok semmilyen, a hazám ellen tevékenykedő érdekcsoport tagja, és Magyarországnak tudatosan nem ártok. Kór és kín szaggassa testemet, ha eskümet megszegem"!

Vasárnap, Székesfehérváron a Dósa István nemrég kizárt, korábban lemondott exfőkapitány nevével fémjelzett „szakadár” Magyar Gárda tartott avatási szertartást. Ott kezdeményezték, hogy az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos tanár „vértanúságának napját” nyilvánítsák a „cigánybűnözés áldozatainak emléknapjává”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva