Hírek

2008.10.15. 13:20

Ki fúj majd a rajton?

Nincs megegyezés pénzügyekben a férfi liga és a kosárlabdabírók között, így egyelőre kérdéses, kik vezetnek mérkőzést az október végi bajnoki rajton. A nézeteltérés odáig fajult, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) visszahívta a játékvezetői bizottságot, majd új elnököt nevezett ki.

BAMA

A nemzetközi minősítésű bírók komoly döntés előtt állnak: ha nem vezetnek, akkor a nemzetközi mérkőzésekről is eltilthatják őket – olvasható a kosárlabda szövetség honlapján. Egy másik fontos pontban viszont döntés született: elutasították az MKB Sopron felülvizsgálati kérelmét Krivacsevics Tijana ügyében, míg a MiZo Pécs fegyelmi eljárást kezdeményezett a játékosa ellen. A fiatal tehetség ügye pedig a fegyelmi bizottság elé kerül. A szövetség hétfő esti elnökségi ülésén két fontos ügyben is határozat született. A legfontosabb, és leginkább sürgető közülük a férfi első osztályú bajnokság bírókérdésének rendezése, hiszen a megbeszélésen tovább gyűrűzött a Férfi Hivatásos Kosárlabda Liga és a játékvezetők közötti nézeteltérés. 

A Fülöp Tibor vezette liga vállalta a játékvezetők valamennyi, biztonságra vonatkozó kérésének teljesítését - többek között az elvonuló-folyosók kiépítését, a biztonságért felelős személyek nevesítését, illetve az atrocitások elkövetőivel szembeni szankciók szigorítását. Emellett a szervezet fenntartja a játékvezetők bérének húsz százalékos emelését, és a benzinköltségek megtérítését. Valovics István, a játékvezetői testület (jt) elnöke nem fogadta el ezeket a feltételeket. Az elöljáró a következő évre további emelést szeretett volna elérni, azonban a Liga ezt elutasította, így ismét patthelyzet alakult ki. Az elnökség kemény lépésre szánta el magát: visszahívta a játékvezetői bizottság elnökét és tagjait. Tette ezt azért, mert a jb – amely az MKOSZ szerve – nem mutatott aktivitást a tárgyalások során, és nem segítette a kialakult helyzet megoldását, illetve inaktív módon tudomásul vette, hogy a küldés ellenére nem fújnak a játékvezetők a mérkőzéseken. 

A jb új elnöke Benczur Lajos lett, akit a szövetség megbízott a bizottság újraszervezésével. Gyorsan munkához kell látnia az új vezetőnek, hiszen Sterbenz Tamással, az MKOSZ főtitkárával együtt azt a feladatot kapták, hogy péntekig az összes bírót nyilatkoztatniuk kell arról, fújnak-e a meccseken vagy sem. Nem kis tét ez nemzetközi, azaz FIBA-minősítésű játékvezetők számára, hiszen ha megtagadják a vezetést, akkor a hazai szervezet eltiltja őket a nemzetközi meccsek vezetésétől is.

Tovább folytatódott a magyar válogatottal az Európa-bajnoki selejtezőkön is szereplő Krivacsevics Tijana ügye. Ismert, hogy a 18 éves tehetség a nyár folyamán profi szerződést kötött az MKB Sopron együttesével, úgy, hogy amatőr kontraktusa a MiZo Pécsnél még érvényben volt. A Baranya megyei elöljárók érvénytelennek találták az átigazolást, a soproniak pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. Az elnökség elutasította a fellebbezést, méghozzá döntő többséggel. Nem is tehetett mást, mert jogilag nem merült fel olyan szempont, amely kérdésessé tette volna az érvényes határozatot. A pécsiek sem hagyták annyiban a dolgot, hiszen fegyelmi eljárást kezdeményeztek az azóta a szlovákiai PU Presov felé kacsintgató kosaras ellen, kettős aláírással vádolva őt. Sterbenz Tamás főtitkár az ügyet a fegyelmi bizottság elé utalta. Ami a folytatást illeti, valószínű, hogy a Pécs a FIBA-hoz fordul majd. Itt is kiszámítható a végeredmény: a nemzetközi szövetség előreláthatólag tízezer eurós - nevelési díjnak is felfogható – összegben állapítja meg a játékos kivásárlási árát, amelyet a felvidékieknek kell fizetni a MiZo számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva