Hírek

2008.10.12. 15:52

Ki kapja az aranylabdát?

A France Football aranylabdája 1956 óta mindig Európa legjobb futballistáját illeti. A legutóbbi szezon végén a brazil Kakát tüntette ki a lap, idén azonban szinte biztos, hogy a brazil még az első ötben sem lesz. Vajon ki léphet a helyébe?

Dénes Tamás

Az európai sajtó nagyon sokáig biztosra vette, hogy Cristiano Ronaldo lehet a befutó. Személyében a harmadik portugál nyerné meg a címet, Eusébio és Figo utóda lenne. Kétségtelen, hogy nem kerülne rossz kézbe a díj, Ronaldo nagyszerű futballista. Egymást követő két szezonban tarolt a világ legerősebb bajnokságának, az angolnak a különböző szavazásain, mi több 2008 tavaszán az angol gólkirályi cím mellett Európa mesterlövésze is lett. Főszereplője volt a Manchester United nagy menetelésének, a csapat a kétezres években messze a legeredményesebb szezonját zárta 2008 májusában, miután megvédte az angol bajnoki címét, és megnyerte, éppen legnagyobb hazai vetélytársa, a Chelsea ellen, a Bajnokok Ligáját.

Cristiano Ronaldót korábban sokan bírálták azért, hogy az igazán fontos, nagy mérkőzéseken nem képes tudása legjavát adni, tulajdonképpen ezt cáfolta egyebek között a moszkvai BL-döntőben Petr Cechnek fejelt góljával. Igaz, utána kihagyta a szétlövésben a büntetőt, de hát hány nagy klasszist lehetne sorolni – Platinitől Zicóig, Elkjaer-Larsentől Baggióig, Baresitől Van Bastenig –, aki nagyon fontos tizenegyespárbajban hibázott! Akkoriban általános volt a vélemény az európai sajtóban, hogy ha Cristiano Ronaldo jól játszik a nyári Európa-bajnokságon, nem lehet tőle elvenni az aranylabdát.

Ám, különösen önmagához képest, nem játszott jól. Nem került be a tizenhat fős All Star-keretbe sem – nem az volt a kizáró ok, hogy a portugálok kiestek a németek elleni negyeddöntőben, hiszen a honfitársai közül Pepe és Bosingwa is helyet kapott a névsorban. Ugyanakkor igazságtalanok lennénk a hölgyek kedvencével, ha nem jegyeznénk meg: bokasérülése biztosan szerepet játszott visszafogott teljesítményében. Az Európa-bajnokság után azonnal meg is műtötték, és csak kéthónapos kihagyás után játszhatott újra. A teljes képhez hozzátartozik, hogy mint minden szavazás, a France Football aranylabdaankétja is szubjektív. Szerepet játszik az ítészek véleményének kialakításában a szimpátia is. Cristiano Ronaldo pedig a nyári szappanopera főszereplőjeként, a Real Madrid és a Manchester United között vacillálva, nem növelte a népszerűségét.

Mit nyertek idén a legnagyobb esélyesek?

CRISTIANO RONALDO (Manchester United): angol bajnoki cím, BL, angol és európai gólkirályi cím, az év játékosa Angliában, az előző BL-idény legjobb játékosa.

IKER CASILLAS (Real Madrid): Európa-bajnok, spanyol bajnok, az Eb és a spanyol bajnokság legjobb kapusa.

FERNANDO TORRES (Liverpool FC): Európa-bajnoki cím, az Európa-bajnoki döntő legjobb játékosa és egyetlen góljának szerzője.

LIONEL MESSI (Barcelona): olimpiai bajnoki cím.

XAVI (Barcelona): Európa-bajnoki cím, az Európa-bajnokság legjobb játékosa.

Különösen Spanyolországban nem szeretik – ami persze, csak részben számít az aranylabda-szavazáson, hiszen Hispániából is csak egy újságíró voksol. Mindenesetre jól mutatja az ottani közhangulatot a Marca, a legnagyobb példányszámú madridi sportnapilap pénteki számának felmérése, amely megszavaztatta olvasóit arról, kinek adnák az idei díjat. Negyvenhét százalék a Real Madrid kapusára, Iker Casillasra, az Európa-bajnok spanyol válogatott csapatkapitányára voksolt. Esetleges győzelme bizonyos szempontból különleges lenne: eddig mindössze egyszer, 1963-ban tudott kapus nyerni a szovjet-orosz Lev Jasin személyében. Érdekes, hogy az elmúlt két alkalommal nem az Európa-bajnok válogatott adta az aranylabdást: a görögök elsősége évében, 2004-ben Andrij Sevcsenko, 2000-ben, amikor a franciák győztek, Luis Figo kapta meg a díjat. Iker Casillas esélyeit ronthatja, hogy több spanyol is bekerülhet az élbolyba, ők pedig (bizonyos szavazói logika szerint) egymástól vehetik el a szavazatokat. Sok pontot gyűjthet az Eb legjobbjának választott Xavi, és a döntő „MVP-jének” megszavazott Fernando Torres is – aki egyébként az én véleményem szerint mindenképpen megérdemelné, hogy az első háromba kerüljön.
 
Cristiano Ronaldo? Iker Casillas? Fernando Torres? Vagy valaki más? Merthogy van még esélyes. (Jelölt meg még több, a France Football majd október 21-i számában teszi közzé az ötvenes listát, az azon szereplőkre szavazhatnak a zsűri tagjai, így Magyarországról Imre Mátyás.) Például Lionel Messi, aki a Marcánál a második legtöbb szavazatot kapta (22 százalék), csaknem kétszer annyit, mint Cristiano Ronaldo (12 százalék). Erre persze még mondhatja bárki, hogy a Barcelona hívei sokat kattintgattak az egérrel – ám alkalmasint nyomósabb érv, hogy két korábbi aranylabdás is az ő pártján áll. A 2007-es győztes Kaká és a 2005-ös első Ronaldinho is neki adná a díjat. Előbbi azt mondta: „Messi világklasszis játékossá érett. Cristiano Ronaldo, persze, ugyancsak méltó győztes lenne, de én Messire voksolnék. Őt látom az utódomnak.”

IKER CASILLAS (Real Madrid): Európa-bajnok, spanyol bajnok, az Eb és a spanyol bajnokság legjobb kapusa.

FERNANDO TORRES (Liverpool FC): Európa-bajnoki cím, az Európa-bajnoki döntő legjobb játékosa és egyetlen góljának szerzője.

LIONEL MESSI (Barcelona): olimpiai bajnoki cím.

XAVI (Barcelona): Európa-bajnoki cím, az Európa-bajnokság legjobb játékosa. A portugál az egyik legnagyobb esélyes. De már csak az egyik! FOTÓ: AFP C. Ronaldo -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva