Hírek

2008.10.12. 09:32

Kifizetődött a semmittevés

Jelenleg hajléktalanok húzzák meg magukat a kormányzati negyed elnapolt építkezése miatt kiürített, egykori MÁV-épületekben, de a Pénzügyminisztérium szerint az állam így is jól járt.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kutyának nyoma sincs, hajléktalanok annál többen vannak. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Zuhan a forint, az ingatlanárak hanyatlóban, egyedül a meghiúsult kormányzati negyed megy szembe a világválsággal. A Pénzügyminisztérium által felkért független szakértő szerint a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros terület ugyanis annyira felértékelődött, hogy az állam ingatlanspekulánsokat meghazudtoló módon nem veszített a felfüggesztett, tehát elvben bármikor folytatható beruházáson.

Talán erre éreztek rá a környék tőzsdei hírekre immunis hajléktalanjai is. Ottjártunkkor éppen ők uralták a Nyugati pályaudvar melletti elhanyagolt területet. Beköltöztek a MÁV által kiürített épületekbe: matracok, borosflakonok mutatják jelenlétüket. Az egykori szakszervezeti iroda most illemhely. A síneket benőtte a gaz. Ízes vasutas szakzsargont használva a Ferdinánd-hídnál rozsdásodó kocsiszínből is „kitelepítették a funkciókat”. Vagyis kong az ürességtől, de legalább egy őrző-védő cég néhanapján ránéz, hogy fémtolvajok nem hordták-e még el.

Zajvédő falat kap a Nyugati?

Ideiglenes zajvédelemre van szükség a Podmaniczky utca Nyugati pályaudvar melletti szakaszán – állapította meg a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. A lakók azóta szenvednek a zajtól, amióta a kormányzati negyed kialakítása érdekében lebontották az út melletti házakat. A zajvédő fal mellett a testület szerint alkalmas lehet egy domb vagy növényzet, fasor telepítése is. „Mivel az állam számára nyereséges volt a meghiúsult beruházás, ezért joggal várható el, hogy pénzt fordítson a zajmentesítésére” – mondta Ughy Attila fideszes képviselő.

A közjót jelenleg pénzügyminisztériumi államtitkári tisztségben szolgáló Keller László (MSZP) szerint összességében nyereséges volt az állam számára a 142,5 milliárd forintos befektetésnek induló projekt. A kormány a MÁV-tól 8 milliárd 520 millió forintért vásárolta meg a telkeket, amihez 927 millió forint egyéb ráfordítás társult. A telkek értéke azóta 9 milliárd 457 milliárd forint, így az állam nem veszített a felfüggesztett beruházáson – szögezte le. Keller kitért arra is, hogy az összegbe nem számolták bele a tervezésre kifizetett 396 millió forintot. „Mert ezeknek sok elemét hasznosítják majd a város további fejlesztése során” – indokolta ezt 2007 nyarán Görözdi György, a kormányzati negyed egykori projektvezetője.
 
A Fidesz szerint mindebből az állapítható meg, hogy komoly takargatnivalója van a kormánynak. „Keller úr azt állítja: nemhogy elpazaroltak volna tízmilliárd forintot, de jó boltot kötöttek. Ugyanakkor a MÁV-tól vásárolt ingatlan azóta is ott áll, semmilyen jövője nincs” – fogalmazott Balsai István képviselő. Szerinte rossz belegondolni, mi lett volna itt, ha az eredeti terveknek megfelelően lebontják a Ferdinánd-hidat, és helyette alagutat fúrnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva