Hírek

2008.10.22. 15:31

Kisnyúl, van-e lovetta?

A civil szervezetek pályázatairól, az elnyert pénzek elosztásáról vallott szerdai kihallgatásán Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja.

mti

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Fodor Endre tanácsa előtt először jelent meg a hatodrendű vádlott védője, Bánáti János, akiről Lados István azt vallotta hétfőn, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bízta meg a védelem szervezésével. Lados beszélt arról, hogy Bánáti János, aki egyben a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, az ügy nyomozati szakaszában bent járt a Legfőbb Ügyészségen és betekintett az oda felkért iratokba. Bánáti a szerdai tárgyalás szünetében elhárította az újságírók kérdéseit.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Lados szerint Zuschlag rendszeresen gondolt édesanyjára is.
FOTÓ: AS-ARCHÍV
[/caption]A bizonyítási eljárásban a bíró kérdésére Lados István beszámolt arról, hogy az egyesületek által elnyert pénzeket alapvetően három célra fordították: a kiskunhalasi MSZP-szervezet kampány- és más rendezvényeinek támogatására, a Fibisz rendezvényeinek finanszírozására, valamint Zuschlag saját kiadásainak fedezésére. Így több alkalommal édesanyjának is utaltatott pénzt. Lados fel is idézett egy esetet, amikor Zuschlag imígyen utasította Őri András negyedrendű vádlottat, hogy nézze meg az egyesület számláját: „kisnyúl, van-e lovetta?”. S kérte, hogy utaljon át édesanyja számlájára egy bizonyos összeget. Az MSZP-s ifjúsági szervezetek egyesülése után létrejött Fibisz elnökhelyetteseként Zuschlag Jánoshoz tartozott a gazdasági ügyek intézése, a rendezvények anyagi támogatása.

A bíró kérdésére Lados István a Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) 2005 tavaszán benyújtott pályázatokról is beszélt. Ekkor jobb pályázatokat kellett készíteni, mert – Zuschlag szavai szerint – „az NCA nem az a mobilitasos kupleráj”. A Mobilitas az ifjúságért felelős szaktárca mellett működő szervezet volt. Prácser László kilencedrendű vádlott segített a pályázatok megírásában, Ocsovai Tamás, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium akkori helyettes államtitkára pedig lobbizott a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek pályázatainak elbírálásánál. Ocsovai a pályázatokat ellenőrző tanácsot is vezette, így lehetősége volt arra, hogy értesítse Zuschlagot, ha valamelyik pályázat elszámolását nem akarták elfogadni.

Lados beszámolt arról, hogy volt olyan eset is, amikor egy parkolóban személyesen adott át a helyettes államtitkárnak egy hamisított számlát. Elmondása szerint Ocsovai több alkalommal folytatott négyszemközti megbeszélést Zuschlaggal a Képviselői Irodaház 116-os szobájában. Lados szerint Prácser olyan pályázatíró csapatot működtetett, aminek tagjai nagyon jó anyagokat készítettek. Ez a csapat Zuschlaghoz köthető civil szervezetek pályázatait is elkészítette, amiért 35 százalék „sikerdíjat” kapott. Lados ismeretei szerint Ocsovai a minisztériumból való távozása előtt még nyolcmillió forintot osztott ki a Zuschlaghoz és Prácserhez köthető szervezeteknek.

A három fő vádlott: Zuschlag, Lados, Katus

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és tizenöt társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésben pedig szocialista frakciótag is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van. Az ügy harmadrendű vádlottja, Katus Ferenc szintén előzetesben van, Lados István másodrendű vádlott pedig a nyomozati szakban házi őrizetbe került, miután minden vádpontra kiterjedő, részletes vallomást tett.

<!-- Kisnyúl, van-e lovetta? LADOS-VALLOMÁS Prácser pályázatíró csapatáról és Ocsovai ex-államtitkár-helyettes közreműködéséről A civil szervezetek pályázatairól, az elnyert pénzek elosztásáról vallott szerdai kihallgatásán Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja. mti A három fő vádlott: Zuschlag, Lados, Katus A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és tizenöt társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésben pedig szocialista frakciótag is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van. Az ügy harmadrendű vádlottja, Katus Ferenc szintén előzetesben van, Lados István másodrendű vádlott pedig a nyomozati szakban házi őrizetbe került, miután minden vádpontra kiterjedő, részletes vallomást tett. Lados szerint Zuschlag rendszeresen gondolt édesanyjára is.
FOTÓ: AS-ARCHÍV Lados a bíróság előtt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva