Hírek

2008.10.13. 16:48

Korábban lehet eurónk a válság miatt

A nemzetközi pénzügyi válságnak köszönhetően az eddig vártnál számottevően hamarabb, akár már 2012-től bevezetheti Magyarország az eurót.

M. S.

Szakmai körökben a krízis kirobbanása előtt a 2015–16-os bevezetési dátum tűnt realisztikusnak. Tény ugyanakkor, hogy a 2012-es csatlakozás az euróövezethez csak egy elméleti lehetőség, amelyhez politikai akaratnak is társulnia kell.

„A krízis egyik következménye, hogy romlik a magyar gazdaság teljesítménye, ez viszont mérséklő hatással lesz az infláció ütemére”
– fejtette ki lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Az összefüggés egyszerű: a fékeződő gazdaság kisebb béremelkedést, ezért kisebb lakossági fogyasztást, továbbá kevesebb vállalati beruházást jelent, ami az árakra is mérséklő hatással lesz.

A közös pénz bevezetéséhez az eurózónához csatlakozni kívánó országban a pénzromlás üteme legfeljebb másfél százalékponttal haladhatja meg a három legjobban teljesítő tagállam átlagát; jelenleg ez azt jelenti, hogy az infláció legfeljebb három százalék lehet.

„Az inflációt mérséklő tényező lehet az állami költekezés további visszafogása, amire úgy tűnik, most megvan a politikai akarat” – tette hozzá Németh Dávid, az ING Bank elemzője. A szakértő biztató jelként értékelte a kormány elmúlt pár napra jellemző kommunikációját, amelyben hangsúlyos elemként szerepel a kiadások visszafogása, akár a szociális rendszer megnyirbálása révén is. Az állami költekezés mérséklése ugyanakkor nem csak az infláció szempontjából fontos; az euró bevezetésének feltétele az is, hogy az államháztartás hiánya a GDP három százaléka alatt legyen. Németh Dávid szerint ez már jövőre teljesíthető lesz.

Kevésbé derűlátó Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője, aki 2014-et realisztikusabbnak tartja a csatlakozás éveként, igaz, elismerte, hogy a jelenlegi trendek folytatódása esetén 2012-ben technikailag lehetségessé válik a közös pénz bevezetése. A szakértő szerint a kamatok alakulása lehet az a feltétel, amelyen esetleg elbukhat a korai csatlakozás. Jelenleg ugyanis tíz százalék felett vannak a hosszú lejáratú államkötvény-kamatok Magyarországon, és ennek legalább meg kell feleződnie ahhoz, hogy az euró bevezethetővé váljék. Ha a válság elhúzódik, megnehezedhet ennek a feltételnek a teljesítése – tette hozzá Nyeste Orsolya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva