Hírek

2008.10.03. 08:40

Korszerűsíteni kellene a nemzetbiztonsági törvényt

A nemzetbiztonsági törvény elfogadása óta eltelt 13 évben megváltozott a nemzetközi biztonsági helyzet.

BAMA

A törvény alkotásakor a belső,illetve az országot fenyegető bilaterális veszélyekre koncentráltak, azóta azonban a veszélyforrások internacionalizálódtak, és ezt meg kellene jeleníteni a törvényben is
– mondta Kocsis Kálmán nyugállományú vezérőrnagy, az Információs Hivatal volt főigazgatója (1990–1996) egy csütörtöki előadáson Budapesten.

A volt főigazgató a Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány konferenciáján kiemelte: a törvény előkészítésekor az országot fenyegető legfontosabb veszélyek bekerültek a törvénybe, azok, amelyekkel szemben a nemzetbiztonsági szolgálatoknak fel kell lépniük.

De ma már valamennyi titkosszolgálat a nemzetközi terrorizmus elleni fellépést határozza meg legfontosabb feladatának, ezt követi a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem, a tömeges illegális migráció elleni fellépés, a nemzetközi szervezett bűnözés elleni fellépés, és csak utána jön a kémkedés elleni védekezés – magyarázta.

Emlékeztette rá: a törvény készítésekor „a multilaterális titkosszolgálati együttműködés nem volt kiforrott, vagy minket nem engedtek a közelébe”. Azóta azonban sorra jönnek létre a titkosszolgálati együttműködő szervezetek, ennek pedig tükröződnie kellene a törvényben is, például rögzíteni kellene, hogy milyen engedélyekhez kötött a nemzetközi információcsere, mik az operatív együttműködés keretei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva