Hírek

2008.10.23. 19:34

Koszorúk és füttyök

A szokásos füttykoncerteket leszámítva kora estig erős rendőri jelenléttel és rendbontás nélkül zajlottak le a fővárosi ’56-os megemlékezések. Tucatnyi embert előállítottak.

Europress-összeállítás

A főváros több helyszínén emlékeztek meg a közjogi méltóságok, politikusok és ’56-os szervezetek a forradalom és a szabadságharc 52. évfordulójáról, és adóztak kegyelettel a mártírok emlékének csütörtökön. A budapesti rendezvényeket jó magyar szokás szerint többen füttyszóval, kormányellenes mondatokat skandálva próbálták megzavarni.

A megemlékezések sorozata a Kossuth téren kezdődött reggel, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, majd Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, közéleti személyiségek és a mártír miniszterelnök családjának tagjai. A műegyetemi emlékműnél tartott megemlékezésen koszorút helyezett el Sólyom László köztársasági elnök. Az ünnepségen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök is, aki azt mondta: az elesettek, a hősi halottak iránti kegyelettel kellene ünnepelni; fájdalom, hogy ma nem ilyen a közhangulat és a napi gondok elsodorják az ünnepet.

Az Ötvenhatosok terén is volt koszorúzás. A katonai tiszteletadással megtartott rendezvényen részt vett Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese. A Nagy Imre Alapítvány, a Nagy Imre Társaság, a Pofosz, az ’56-osok Világszövetsége, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, az ’56-os Szövetség, a Történelmi Igazságtételi Bizottság, valamint a Politikai Elítéltek Közössége képviselői szintén elhelyezték a megemlékezés virágait. A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta az esemény idejére.

A rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta a hivatalos megemlékezők sorát. A házelnök Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai nyughelye, valamint az 1956-os áldozatok központi emlékműve mellett a 298-as parcellában is elhelyezett koszorút.

Obama üdvözletét küldte

Az Amerika és Magyarország közötti szorosabb stratégiai viszonyt, valamint a két nép mélyebb barátságát szorgalmazta Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt az ’56-os magyar forradalom 52. évfordulója alkalmából az amerikai magyaroknak írott üdvözletében. „A magyar felkelés letöréséhez több mint 200 ezer szovjet katonára volt szükség, de a magyar nemzet szellemét és reményét nem lehetett legyőzni” – fogalmazott Obama üdvözletében. „A magyarok szabadságharca ihletet adott a népeknek Amerikában és az egész világon” – írta az illinoisi szenátor, megjegyezve, hogy Magyarország, népe eltökéltségének köszönhetően, ma szabad ország.

Koszorúzott Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Deutsch Tamás elnöki kabinetfőnök is, a KDNP nevében pedig Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és Halász Zsuzsa, a párt szóvivője rótta le kegyeletét az emlékhelyeken az Új köztemetőben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetővel együtt rótta le kegyeletét az 1956-os áldozatok központi emlékművénél. A miniszterelnök koszorúzását néhányan füttyszóval és beszólásokkal kísérték, de komolyabb rendbontás nem történt. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt hangsúlyozta 301-es parcellánál, hogy 1956 a demokráciát, a szabadságot és a nemzeti összefogást jelenti.

A délelőtt folyamán a fővárosban egy embert lőszerrel visszaélés miatt állítottak elő, mert a rákoskeresztúri Új köztemetőben engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert, továbbá lőszert találtak nála. További tizennégy emberrel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek: hárommal szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt, másik hárommal szemben pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt – gázsprayt, kést, tőrt – találtak náluk.

Orbán Viktor-beszéd Fidesz-gyűlés nélkül
Az októberi hideg és a szemerkélő eső ellenére öt-hatezer ember gyűlt össze a Fidesz 1956-os megemlékezésén a Budai Várban, kezében lyukas zászlóval. Egy maroknyi csoportnak azonban nem volt elég a lyukas zászló nemzeti érzelmük kifejezésére, többeknél az Árpád-sávos is kikandikált a zsebből.

Az ünnepségen több fideszes polgármester is részt vett. Meglepetésvendégként pedig két külföldi politikust vonultattak fel a szervezők. A rendezvényen ott volt Mansfeld László, Mansfeld Péter szabadságharcos öccse is, aki megilletődve a sok embertől, papírból olvasta fel gondolatait. Beszédében hangsúlyozta: a forradalom hősei mellett sajnos olyan nevek is a köztudatban vannak, mint például Rákosi, Gerő, Kádár, Apró, Dögei, Münnich – ám arra kell, hogy emlékeztessenek minket, hogy ami akkor történt, soha többé nem történhet meg.

A beszédek és a kulturális programok váltakozásában a legnagyobb sikert Orbán Viktor pártelnök aratta, akit „Viktor, Viktor”-skandálással fogadott a tömeg. Orbán szerint az ’56-os magyarok titka az volt, hogy kiengedték a szabadság szellemét a palackból, most is ezt kell tenni, és akkor Magyarország újra bizonyítani fogja, hogy többre képes. A gazdasági válságról szólva azt mondta: nem az ország, hanem a hatalom beteg. „Ez a kormány képtelen a válság elhárítására. Nemcsak bizalmi, de vezetési válság is van Magyarországon” – szögezte le. – „Ezt a válságot le kell győzni, és ehhez új politikára és új gazdaságra van szükség” – tette hozzá. Orbán Viktor beszéde végén a szokásos „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” formulával köszönt el hallgatóságától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva