Hírek

2008.10.13. 06:00

Ma szavazhat a T. Ház a bankbetétek védelméről

Ma beterjesztik, és sürgősséggel akár szavazhat is az Országgyűlés a hazai bankbetétek védelméről. 13 millió forintig a betétbiztosítási alap száz százalékig garanciát vállal, azon felül pedig a kormány kezeskedik a pénzekről.

Z. H.

A legfrissebb hír szerint már Ausztrália is garantál minden bankbetétet a következő három évben. Két és fél milliárd dolláros keretet nyitnak, hogy a hitelpiaci válság idején is pénzhez jussanak a gazdasági szereplők. Ez is mutatja, tényleg hitelpiaci világválság fenyeget. Számos európai állam – például Ausztria, Szlovákia és még több ország – is hasonlóan járt el az Európai Unió döntése nyomán, hogy 50 ezer euróig garanciát kell vállalni a betétekre.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fekete napokat-heteket élnek meg mostanság a világ tőzsdéi. FOTÓ: AFP
[/caption] Veres János pénzügyminiszter bejelentette azt is, hogy a biztosított betéteknél kezdeményezik a tízszázalékos önrész eltörlését. Vagyis az eddigi több mint kétszeresére, 13 millió forintra emelnék a biztosított banki betétek utáni garanciákat, mégpedig a korábbiakkal ellentétben százszázalékosan. Ha valakinek például több bankban is van számlája, illetve lekötött betéte, akkor valamennyi után az Országos Betétbiztosítási Alap vállal felelősséget – 13 millió forintig. Azon felül pedig a kormány nyújt garanciát – közpénzből –, s mint a miniszterelnök közölte, függetlenül a lekötött összegektől és attól, mikor helyezték el a magyar állampolgárok a pénzüket a bankokba.

A javaslatot ma fogják egyeztetni a pártok, majd a T. Ház elé terjesztik az indítványt, és a pénzügyminiszter szerint gyorsan, házszabálytól történő eltéréssel dönthet róla az Országgyűlés.

A magyar bankrendszer stabil, a betétesek pénze erről az oldalról is biztonságban van – változatlanul ez a pénzügyminiszter és a legtöbb pénzügyi elemző, bankár értékelése, s ez független a több hazai bankot is sújtó tőzsdei árfolyamzuhanástól.

Állami garancia a francia bankoknak?

A francia kabinet hétfőn egy olyan javaslatot tesz, amely állami garanciát adna a pénzügyi válság miatt bajba jutott bankoknak – erről a kormánypárt egyik vezetője beszélt vasárnap. Gilles Carrez azt mondta, a tervet a rendkívüli kabinetülésen vitatják meg, amelyet hétfőre hívott össze Nikolas Sárközy, francia elnök. Carrez hozzátette, egy ilyen lépés segíthet a pénzintézetek újratőkésítésében.

A gazdaság stabilizálása most ismét megelőzi a versenyképesség kérdését. Az idevágó másik sarkalatos kérdés az új költségvetés elkészítése. Jövőre 2 százalék alatti gazdasági növekedéssel számol a kormány – mondta Veres János. Korábban 3 százalékos GDP-növekedést terveztek 2009-re. (De már hallani olyan hangokat is, hogy a visszaeső német gazdaság vonzásában nulla növekedéssel kell számolni.) A miniszter közölte: készítenek „egy abszolút pesszimista modellt” is. Megvizsgálják, mi történne, ha a növekedés a két százalékot sem érné el. Elmondta: mindenképpen jobb lesz a 2008-as költségvetési hiány a várt 3,8 százaléknál. A hiányfaragás érdekében kiadásokat kell csökkenteni, de annak mértékét még nem tudta megmondani.

Október 20-ra készülhet el az új költségvetési törvényjavaslat. Amikorra a költségvetési expozét kell elmondani a parlamentben, addigra elkészülnek a módosításokat tartalmazó számításokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva