Hírek

2008.10.18. 15:57

Malina Hedvig újra a szlovák célkeresztben

A héten újabb fordulatot vett a magyar-szlovák kapcsolatokat beárnyékoló Malina Hedvig-ügy. Szlovákia legfőbb ügyészsége ugyanis bejelentette: beszüntetné a magyar diáklány ellen megtévesztés és hamis eskü vádjával indított eljárást, ha beismerné, hogy hazudott.

Z. M.

Mint ismert: 2006 augusztusában két ismeretlen bőrfejű a nyílt utcán azért verte meg a fiatal nőt, mert az magyarul beszélt. Ám a szlovák rendőrség két hét múlva leállította a nyomozást, amelynek iránya az akkor még Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista ellen fordult. Azzal   gyanúsítják, hogy a támadás meg sem történt, az egészet ő találta ki, és ezért a hatóság megtévesztése és hamis eskü gyanúja miatt akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Most Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a SME című szlovák napilapnak megerősítette: az ügyészség valóban vádalkut ajánlott védencének. A legfőbb ügyész ezen kívül még azt is ajánlotta Hedvignek, hogy vesse alá magát hazugságvizsgálatnak. A fiatal nő ügyvédje viszont emlékeztetett rá, hogy a támadás után nem sokkal éppen Malina Hedvig kért hazugságvizsgálatot, amit a hatóságok elutasítottak. Akkor arra hivatkoztak, hogy a vizsgálat eredménye a bíróságon úgysem lehet perdöntő bizonyíték.

Kvasnica szerint az ügyészség most azért kérte a vizsgálatot, „mert már nem tudnak mit kitalálni", az egy éve tartó vizsgálódás után sem Malinára rábizonyítani, hogy hazudott. Az ügyvéd szerint mióta Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter 2006-ban a nyilvánosság előtt gyalázta Malina Hedviget, nyilvánvaló, hogy „szó sincs igazságkereséséről, csakis azon fáradoznak, hogy a médiában számukra kedvező képet alakítsanak ki az ügyről". Robert Fico kormányfő szerint a Malina-ügy mögött a kormánya megbuktatásán mesterkedő erők állnak.

Malina Hedvig 2006-ban már elvégeztetett egy hazugságvizsgálatot, és most is áll elébe, de nem Szlovákiában. Az ügyvéd szerint ugyanis nincs arra garancia, hogy tisztességes lenne az eredmény. Malinának október 20-ig, azaz holnapig kell eldöntenie, hogy vállalja-e vizsgálatot. Ha nemet mond, két nap múlva, szerdán beidézik, hogy számon kérjék rajta döntésének okát.

A héten újabb fordulatot vett a magyar-szlovák kapcsolatokat beárnyékoló Malina Hedvig-ügy. Szlovákia legfőbb ügyészsége ugyanis bejelentette: beszüntetné a magyar diáklány ellen megtévesztés és hamis eskü vádjával indított eljárást, ha beismerné, hogy hazudott. Z. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva