Hírek

2008.10.16. 14:41

Megint bömbölt a lakodalmas rock még éjjel két órakor is

Olvasónk éjjelente nem tud nyugodtan aludni, mert a szomszédban zenét hallgattak. Ez már a sokadik ilyen panasz: számosan szenvednek hasonló körülmények között.

Rados Virág

Ismét csak azt tudjuk elmondani: az ember szabadsága addig terjed, amíg a másikét nem korlátozza. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Vagyis akinek kedve szottyan zenét hallgatni, az megteheti, de csakis úgy, hogy másokat nem zavar vele.

Az önkormányzatok általában saját rendeletben szabályozzák, mikor vannak a csendes órák az illetékességi területükön. Zártak be már nyilvános helyet azért, mert ezt a szabályt töbszörösen megszegte, zavarva a környék lakóit. Hiába vitatkoznak a történteken azok, akik szerettek arra a hangos helyre járni.

A csendháborítás magánlakásban szintén szabálysértés. A szabálysértési törvényt idén januárban kiegészítették a garázdaság vétségével. Aki tehát a közösséget megbotránkoztatja vagy riadalmat kelt benne, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Erről a bíróság hozhat ítéletet.

Az éjjeli egy óra már biztosan beletartozik a csendes időszakba. Ha tehát valaki ilyenkor zenével dübörög, és sehogy sem tudjuk rábírni, hogy ezt ne tegye, kihívhatjuk a rendőrséget. A hatóság intézkedhet nyugalmunk érdekében. A mértéket nem ismerő szomszéd ellen pedig szabálysértési eljárást indíthatnak, amelynek végén megbírságolhatják.

A fenti esetben egyébként jobb is, ha rögtön riasztjuk a rendőrséget. Utólag fölöttébb nehéz bizonyítani, hogy egész éjszaka ment a hepaj. Ilyesmi általában akkor fordul elő, ha mondjuk valaki egy napközben dolgozó asztalosműhelyre panaszkodik. Akkor kérni kell például zajszintmérést, és a bizonyítás bizony igen hosszadalmas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva