Hírek

2008.10.16. 15:22

Megszűnt-e vagy sem az MDF-frakció?

Az elvi szempontokon túl csupán az MDF által az ORTT-be delegált tag tekintetében van jelentősége, hogy megszűnt és újjáalakult, vagy meg sem szűnt és jogfolytonosan működik a demokrata fórum parlamenti frakciója. A válaszra két hetet kell várni, az ügyrendi bizottság Szili Katalin házelnök megkeresésére akkor dönthet a kérdésről.

mti

Az Országgyűlés elnöke hétfőn, a házbizottság rendkívüli ülése után jelentette be, hogy miután erős vita alakult ki arról, hogy jogilag miként működik tovább az MDF képviselőcsoportja, az ügyrendi bizottsághoz fordult. Csiha Judit, az ügyrendi bizottság szocialista elnöke csütörtökön azt mondta: a testület az Alkotmánybíróság határozatait tanulmányozva keres útmutatást az állásfoglalás kialakításához. Hozzátette: a bizottság két hét múlva tudja napirendjére tűzni a témát.

A kérdés tehát az, hogy Vas János október 10-i kilépésével, az MDF-frakció létszámának kilencre csökkenésével már aznap megszűnt-e a képviselőcsoport, majd Lengyel Zoltán október 13-i belépésével újjáalakult, vagy meg sem szűnt és jogfolytonosan működik tovább. Répássy Róbert (Fidesz) szerint a január óta élő új szabály próbája lenne az ügyrendi bizottság állásfoglalása. Úgy véli, a házszabály rossz értelmezése, hogy az MDF képviselőcsoportja nem szűnt meg.

„A szabály szerint a frakció megszűnt, miután Vas János kilépésével kilenc főre csökkent, ezt a tényt be kell jelenteni, majd, ha ismét tízfős lesz a létszám, akkor újjáalakul – közölte az ellenzéki politikus. – Ha nem így lenne, ilyen esetekben minden képviselőcsoport az MDF-hez hasonló méltatlan helyzetbe kerülne, amikor vadászik a képviselőkre.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva