Hírek

2008.10.02. 16:29

Megtalálták Fossett gépének roncsait?

A Steve Fossett földi maradványai után kutató keresőbrigádok repülőgépről észleltek valamit szerdán az egyesült államokbeli Kaliforniában, ami esetleg a kalandvágyó amerikai milliomos lezuhant magánrepülőgépének roncsa lehet – közölte csütörtökön a helyi rendőrség.

mti

[caption id="" align="alignright" width="230"] A kalandvágyó üzletember, aki 116 rekordot állított be öt különféle extrém sportágban, 2007. szeptember 3-án tűnt el. FOTÓ: AFP
[/caption] Azért kezdték újra szerdán a 2007 októberében leállított keresést, mert egy kiránduló néhány órával korábban leadott a rendőrségen három személyazonosító okmányt Fossett nevével, továbbá néhány személyes használati tárgyat, amelyekről feltételezhető, hogy szintén a több mint egy évvel ezelőtt eltűnt amerikai üzletemberhez tartoztak.

A megtaláló azt mondta, hogy sivatagi túrázása közben bukkant az okmányokra két nappal azelőtt a kaliforniai Mammoth Lakes város térségében, Kalifornia és Nevada határa közelében. A hatóságok vizsgálják az okmányok hitelességét.

A légi észlelés után a földön is keresőcsapatok indultak a megjelölt helyszín felé.

A kalandvágyó üzletember, aki 116 rekordot állított be öt különféle extrém sportágban, 2007. szeptember 3-án tűnt el. Egymotoros repülőgépével légiportyára indult aznap a Kalifornia és Nevada állam határán elterülő sivatagos térség fölé, hogy megfelelő helyszínt keressen tervezett újabb kalandjához: rakétahajtású gépjárművével meg akarta dönteni az autós sebességi világcsúcsot.

Nem tért vissza légi szemléjéről: minden bizonnyal lezuhant. Óriási erőkkel keresték hetekig, de nem találták. 2007. október elején felhagytak keresésével, és 2008. február 15-én hivatalosan halottá nyilvánították.

Fossett volt az első, aki hőlégballonnal egyedül körberepülte a Földet (2002-ben). Ő tartja a világ repülőgépes, leszállás nélküli körberepülésének rekordját is: szuperkönnyű sugárhajtású gépén leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül nem egészen három nap (67 óra 1 perc) alatt egyedül körberepülte a Földet 2005-ben.

Öt alkalommal körbehajózta a Földet, és egyszer átúszta a La Manche csatornát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva