Hírek

2008.10.11. 09:55

Minden eszközt bevetnek a fejlettek

A gazdaságilag legfejlettebb hét ország pénzügyminisztere Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy kész a határozott cselekvésre és minden elérhető eszköz igénybevételére ahhoz, hogy a befagyott hitelpiacokat felszabadítsák. Ennek érdekében ötpontos tervet dolgoztak ki.

mr

Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson szerint a tanácskozás résztvevőinek nagyon világos elképzeléseik vannak arról, hogy mit kellene tenniük, és abban mindegyikük egyetért, hogy a kormányoknak kell biztosítaniuk az intézmények likviditását, vagyis a pénzforgalmat.

Az ötpontos tervezetnek is az a lényege, hogy megvédje a csődtől a legnagyobb bankokat és pénzintézeteket, és lehetővé tegye számukra a feltőkésítést, akár költségvetési, akár magánforrásokból.

Paulson bejelentette azt is, hogy az amerikai kormány már megkezdte a bajban lévő pénzintézetek részvényeinek felvásárlását. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy ilyen programot utoljára az 1929-es nagy gazdasági válság idején valósítottak meg.

Közben ellentmondásos információk látnak napvilágot a General Motorsról. Az egyik pénzügyi elemző és hitelminősítő, a Standard & Poor’s szerint a General Motors – a Forddal és a Chryslerrel együtt – akár csődbe is mehet. A The New York Times szerint a General Motors tárgyalásokat folytat a Chrysler felvásárlásáról, a The Wall Street Journal azonban arról ír, hogy a tárgyalások – éppen a pénzpiaci bizonytalanságok miatt – egyelőre elakadtak, igaz, nem szakadtak meg. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a GM eladja detroiti székházát, hogy pénzhez jusson. A cég vezetői azonban azt cáfolták, hogy csődeljárást kérnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva