Hírek

2008.10.15. 08:27

Monorierdő: a mozdonyvezető volt a hibás – állítja a MÁV

A mozdonyvezető szabályszegésével magyarázza a MÁV a Monorierdőnél négy halálos áldozatot követelő, múlt heti tragikus balesetet.

mti

A MÁV Biztonsági Igazgatóságának jelentése szerint „okkal feltételezhető”, hogy a balesetet a személyvonat „szabályszegő magatartása okozta”. A MÁV a részleteket a rendőrségi nyomozás lezárulta után hozza nyilvánosságra, számos adatot közöl a négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset körülményeiről, amelyben október 6-án 10 óra 26 perckor egy személyvonat belerohant az előtte haladó InterCity-be a ceglédi vonalon, Monorierdő közelében.

Leírják, hogy az ütközés előtt óránként 103 kilométeres sebességgel haladt a személyvonat, aminek vezetője 16 másodperccel azelőtt kezdte meg a vészfékezést, hogy beleütközött az előtte szabályosan közlekedő InterCity szerelvénybe. A személyvonat ekkor óránként 78 kilométeres sebességgel haladt, az InterCity viszont – betartva az előírásokat a biztosító berendezések üzemképtelenségének esetére – óránként 15 kilométerrel. Arról is közölnek részleteket, hogy a mozdony biztosítóberendezését, ami ilyenkor nem engedi 15 kilométer per órás sebesség fölé a szerelvényeket, miként iktatták ki – az érvényes forgalmi utasításoknak megfelelően –, és ezt követően hogyan gyorsított fel szabálytalanul a személyvonat.

A MÁV balesetvizsgálóinak jelentéséből kiderül az is, hogy az ütközés előtti percekben egy szolgálaton kívüli vezető jegyvizsgáló és a vonat kalauza is a vezetőállásban volt, ami szabálytalan. Saját értesülésként ehhez azt teszi hozzá, hogy a kalauz a balesetvizsgálóknak azt mondta: azért ment a vezetőállásba, mert észlelte, hogy a szerelvény egy nyitott sorompójú közúti átjárón haladt át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva