Hírek

2008.10.01. 16:39

Nagymértékben szigorítaná a banki hitelezést a bizottság

Szigorítaná bizonyos banki tevékenységek szabályait az Európai Bizottság. Szerdai bejelentése szerint a testület a jövőben arra kötelezné a bankokat, hogy az általuk folyósított hitelek kockázatának öt százalékát „házon belül tartsák”.

M. S.

A banki hitelezés bevett gyakorlata, hogy a pénzintézetek bebiztosítják magukat arra az esetre, ha az adós becsődölne. Ennek eddig egyszerű volt a technikája: a hitelező bank kvázi „továbbadta” a kockázatot más, jellemzően több pénzintézetnek, amelyek az adós bebukása esetén kifizették a veszteséget. A jövőben azonban a kockázatnak már csak a 95 százalékát lehetne „továbbadni”.

A tervek között szerepel a nagy összegű hitelek fedezeti követelményeinek szigorítása is. Minden hitel mögé el kell helyezniük a bankoknak bizonyos összegű saját tőkét, amelyet más célra már nem használhatnak fel. A bizottság ezt a tőkeösszeget most jelentősen megnövelné. Végezetül szigorítanák az uniós bankok felügyeletét is. Az intézkedések mintegy nyolcezer uniós pénzintézetet érintenének, és a bizottság reményei szerint hitelezési gyakorlatuk jelentős szigorítására ösztönözné a bankokat.

Újabb európai bank került eközben nehéz helyzetbe: az olasz Unicredit tőzsdei részvénye csaknem a negyedével zuhant az elmúlt két napban arra a pletykára, hogy a pénzintézet nagy nemzetközi kitettsége miatt tőkepótlásra szorulna. A piacon az a híresztelés is elterjedt, hogy leváltják a bank vezérkarát. A pénzintézet cáfolta a híreket, és közölte: ingatlanok értékesítésével további tőkét szabadít fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva