Hírek

2008.10.29. 16:54

Nem lesz filléres ingatlan

Míg a nemzetközi hitelválságnak köszönhetően látványos visszaesés következett be mind a fejlettebb, nyugati, mind a kelet-közép európai régió ingatlanpiacain, a hazai lakáspiac stabilabb helyzetben van a globális pénzpiaci válság idején – áll az Otthon Centrum elemzésében. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába várunk az olcsóbb kategóriájú új lakásokra, az ingatlanforgalmazók nem várnak nagymértékű árcsökkenést.

N. N.

„Régiós összehasonlításban alulárazott a hazai lakáspiac – más kelet-közép európai országokhoz képest akár 30-40 százalékkal is – ezért egy negatív nemzetközi hangulatot is nagyobb megrázkódtatások nélkül képes elviselni” – magyarázta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Az utóbbi években Csehországban, Lengyelországban és Romániában magasabb volt a gazdasági növekedés mértéke, mint hazánkban.

Kevesebb hitelből kevesebb új lakás

Az év elejéhez képest ötödével esett vissza az épülő új lakások száma Budapesten a harmadik negyedévben. Ez főképp a hitellehetőségek beszűkülése miatt csökkenő kereslet következménye. Az épülő új lakások száma leginkább a külső pesti kertvárosi kerületekben (XV., XVI., XVII. és XVIII.) és a Belvárosban (V., VI.) esett vissza. A IX., XI. és XIII. kerületben az építési kedv stagnált. A fővárosban most összesen több mint 22 ezer új lakást értékesítenek.

Ráadásul a lakóingatlan-piacon tapasztalt alacsony kínálat óriási fejlesztéseket generált, és új lakások ezrei jelentek meg hirtelen ezeken a piacokon. Ezt a komoly fejlesztési kínálatot érzékenyen érintette mind finanszírozási, mind keresleti oldalról a globális hitelpiaci válság. Nálunk ezzel szemben a lakáspiaci felfutás 2002-2003-ban érte el csúcspontját,. Mostanra beérett a piac, így az árak reális szinteken mozogtak, és kisebb mértékű emelkedést produkáltak csak. Így nálunk nincsenek jelen azok a kényszerítő erők, melyek egy globális válsághelyzetben kiszolgáltatottá tehetik a hazai piacot.

A következő időszakot tekintve sem várnak a szakértők jelentős visszaesést, mivel a pénzügyi válság egyszerre gerjeszt két egymást kioltó folyamatot a lakáspiacon. A hitellehetőségek beszűkülése lassíthatja ugyan a keresletet, azonban a tőkepiacok gyengélkedése miatt a befektetők egy része az ingatlan felé irányítja figyelmét,. Így a csökkenő keresletet a befektetési célú ingatlanvásárlások ellensúlyozhatják.
„Ami az ingatlanárakat illeti, az újépítésű ingatlanoknál a fejlesztők finanszírozási nehézségei, a források drágulása miatt áremelkedés várható. A használt lakások esetében azonban stagnálásra, esetleg némi árcsökkenésre is számítani lehet” – foglalta össze a hazai tendenciákat Kühne Kata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva