Hírek

2008.10.14. 11:03

Nincs megállapodás a bírókkal

Nem sikerült megállapodni a bírókkal, így az egy hét múlva kezdődő férfi kosárlabda-bajnokságban egyelőre nem megoldott a játékvezetés.

mti

A Magyar Kosárlabda Szövetség elnökségének hétfői ülésén Valovics István a játékvezetők, Fülöp Tibor a férfi liga képviseletében vett részt. A liga vállalta, hogy teljesíti a bírók biztonságra vonatkozó kérését, és hogy az utánpótlás korosztály mérkőzésein tízszázalékos, az NB I-es és az NB I/B-s összecsapásokon pedig húszszázalékos díjemelés lesz. Ezzel a szövetség tájékoztatása szerint a kosárlabda-bírók a labdarúgó-játékvezetők után a legmagasabban fizetett sípmesterek lettek volna. Valovics István ugyanakkor társai képviseletében azt szerette volna elérni, hogy a következő idényben az inflációt meghaladó további díjemelést kapjanak a bírók, ám ezt a férfi liga elutasította.

A női bajnokságot illetően pénteken született egyezség. Az élvonalbeli kosárlabdacsapatok és a játékvezetők hosszú egyeztetések után, kölcsönösen kompromisszumokat kötve a következő öt bajnoki évadra rögzítették a női élvonalbeli meccsekre a játékvezetői működés feltételeit. A bírók a biztonságuk, jogállásuk és képviseletük tisztázása, az oktatás-ellenőrzés-képzés szakmai egységének visszaállítása, valamint a díjuk és költségtérítésük emelése miatt léptek föl.

Az MKOSZ elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy a játékvezetői bizottság elnökét és tagjait visszahívja, egyben Benczúr Lajost nevezte ki elnöknek. Megbízta Benczúrt a bizottság újraszervezésével; az elnök feladata az lesz, hogy péntekig nyilatkozatot kérjen a játékvezetőktől, hajlandóak-e közreműködni a mérkőzéseken. Amennyiben FIBA-minősítéssel rendelkező játékvezető nem hajlandó bíráskodni, a szövetség eltiltja a nemzetközi mérkőzések vezetésétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva