Hírek

2008.10.05. 18:04

Obama nemcsak az USA, de a világ elnöke is lehetne

Ha az egész világ szavazhatna a november 4-i amerikai elnökválasztáson, akkor Barack Obama, a Demokrata Párt jelöltje elsöprő győzelmet aratna

V.M. - B. V.

Ha az egész világ szavazhatna a november 4-i amerikai elnökválasztáson, akkor Barack Obama, a Demokrata Párt jelöltje elsöprő győzelmet aratna – derült ki a Reader''s Digest című amerikai magazin 17 országban, 17 ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. Obama támogatottsága 75 százalékos például Franciaországban, Spanyolországban és Ausztráliában. Németországban 85 százalék szavazna rá, sőt, Hollandiában még ennél is tekintélyesebb, 92 százalékos az illinois-i szenátor népszerűsége.

A színes bőrű politikus Oroszországban szerepelne leggyengébben a felmérés szerint, itt csak 52 százalékos támogatást érne el. John McCain, a republikánus elnökjelölt a képzeletbeli nemzetközi szavazatokból Indiában és a Dél-afrikai Köztársaságban szerezné a legtöbbet, 26 százalékot, a többi országban viszont még ennél is gyengébben szerepelne: Tajvanon például mindössze a voksok 6 százalékára számíthatna.

Az amerikai válaszadók körében viszont korántsem ilyen egyértelmű a két jelölt népszerűsége közti különbség: McCaint honfitársai 38 százaléka, Obamát pedig 36 százaléka támogatja a Reader,s Digest eredményei szerint. Ezek az adatok nincsenek összhangban az amerikai felmérésekkel, amelyek az utóbbi időben már az Egyesült Államokban is Obama előnyét mutatják.

A The Washington Post például úgy fogalmazott, hogy a gazdasági zavarok védekezésre kényszerítették McCain kampánystábját, s ez módosította a verseny állását az úgynevezett harctéri államokban. Obama az utóbbi két hétben nemcsak országosan növelte előnyét, de azokban az államokban is, amelyekben minden bizonnyal eldől majd a novemberi választás sorsa.

Amerikai lépés a szocializmus felé

Bush amerikai elnök aláírta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagot, amely sokak szerint a szocializmus kezdete. A washingtoni pénzügyminisztérium három részletben férhet hozzá az összeghez: 250 milliárd dollárt azonnal felhasználhat, a következő 100 milliárd dollár folyósításához Bush aláírására, és a maradék 350 milliárdos részlethez kongresszusi jóváhagyásra lesz szükség.

Európában egyelőre biztosan nem lesz az amerikaihoz hasonló válságkezelő csomag. A brit, az olasz, a német és a francia vezetők szombat esti párizsi tanácskozásukon abban maradtak, hogy egységes fellépésre van szükség, de a konkrét mentőakciókról minden ország maga döntsön.

Európában egyelőre biztosan nem lesz az amerikaihoz hasonló válságkezelő csomag. A brit, az olasz, a német és a francia vezetők szombat esti párizsi tanácskozásukon abban maradtak, hogy egységes fellépésre van szükség, de a konkrét mentőakciókról minden ország maga döntsön. obama -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva