Hírek

2008.10.23. 12:04

Obamát gyalázó rasszista incidensek

Két nappal azután, hogy egy lelőtt medvebocs fejét találták Obama-plakátokba csavarva az észak-karolinai egyetemen, újabb rasszista incidensek történtek, ezúttal Missouri államban.

mr

Kansas Cityben, ami nem Kansas államban van, hanem Missouriban, az egyik egyetemen Obama-papírfigurára bukkantak, amelyet pecázáshoz használt damillal kötöztek át, a papírmasé fejére pedig gúnyolódó szöveggel telekaristolt élelmiszerjegyeket ragasztottak. Ugyanebben az államban egy másik egyetemen barnamedve tetemére ragasztottak Obama-posztereket.

A demokrata párti elnökjelölt fő kampánystratégája, David Axelrod elkeserítőnek nevezte az incidenseket, de hozzátette, hogy kevesebb fordul elő, mint amennyit jósoltak. Mindig is tisztában voltunk azzal, hogy a faji kérdést még nem sikerült teljesen kiirtani az amerikai politikából, de soha nem éreztük, hogy ne lehetne túllépni ezen – nyilatkozta Axelrod.

Korábban egyébként nemcsak Észak-Karolinában történt ilyen fajgyűlölő incidens, hanem például egy oregoni egyetemen vagy Ohio államban is. Mind Oregonban, mind Ohióban fára akasztottak fel Obamát ábrázoló papírmasé-figurákat.

Elemzők szerint a faji kérdés nem csupán a mostani választásokat mérgezi, hanem változatlanul az amerikai társadalom egyik nagyon fontos problémája; még akkor is, ha lincselésekre ma már nem kerül sor. Hanem például egy Amerikai Hazafiak Ligája nevű szervezet arról terjeszt mostanság irományokat, hogy úgymond a feketék uralma tönkretenné Amerikát...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva