Hírek

2008.10.06. 14:21

Oroszországot Svájc képviseli majd Grúziában

Svájc fogja képviselni Oroszország érdekeit Grúziában – közölte hétfőn egy orosz diplomata a grúz fővárosban. Grúzia ugyanis megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal tiltakozásul amiatt, hogy Moszkva elismert két grúziai szakadár területet, Abháziát és Dél-Oszétiát.

mti

Előzőleg, augusztus elején Grúzia fegyveres úton megkísérelte helyreállítani szuverenitását a két régió felett, ám kénytelen volt meghátrálni Oroszország nagy erőkkel végrehajtott ellentámadása elől.

Az orosz diplomata a részleteket ismertetve elmondta: Svájc tbiliszi nagykövetségéhez csatolva orosz érdek-képviseleti irodát nyitnak, amely területileg azonban elkülönül az alpesi ország külképviseletétől. A kaukázusi országban maradt orosz diplomaták és konzulok ugyanis továbbra is a tbiliszi orosz nagykövetség eddigi épületében dolgoznak majd – amely változatlanul orosz tulajdon marad –, de az épületre svájci zászlót húznak fel.

Svájc tbiliszi nagykövete hétfőn a grúz fővárosban közölte, hogy az orosz érdek-képviseleti iroda egyik fő feladata a vízumkiadás és a konzuli tevékenység lesz.

A svájci külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy kész képviselni Oroszország érdekeit Grúziában. Tbiliszi ebbe már beleegyezését adta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva